П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Невивчені уроки історії – Тегеран прагне долучитися до гри “великих держав”

Важливо

Джеймс Бінденагель
Посол США в Німеччині за президентства Білла Клінтона, професор і засновник кафедри міжнародної безпеки та управління Генрі Кіссінджера Боннського університету

Минулого тижня речник Міністерства оборони США Джон Кірбі підтвердив – Росія придбала у Ірану БПЛА і направила їх до Криму для використання у війні проти України. Крім того, він підтвердив, що російські військові, які базуються в Криму, керували іранськими безпілотниками, використовуючи їх для нанесення ударів по Україні, в тому числі по Києву. Іранські військові перебували в Криму і допомагали Росії в цих операціях, додав Кірбі.

Кадри смертоносних атак на Україну з іранських дронів “Шахед-131” і більшого “Шахед-136” нагадують жахи після тисячі ракет “Фау-2”, випущених проти Великої Британії під час Другої світової війни.

Однак росіяни не засвоїли урок тих бомбардувань. Як і британці тоді, українці зараз продемонстрували здатність продовжувати виконувати свої обов’язки на своїх місцях (в оригіналі – carry on – посилання на відому британську листівку часів Другої світової із написом Keep calm and carry on – “Зберігайте спокій і робіть, що робите”) , незважаючи на спроби Росії посіяти страх і зламати волю України захищати свою свободу, територію та суверенітет.

Ще один урок історії можна винести із радянського вторгнення до Польщі 17 вересня 1939 року. Міністр закордонних справ СРСР В’ячеслав Молотов заявив, що після вторгнення та окупації східної Польщі польський уряд припинив своє існування. Однак наприкінці війни в спустошеній Польщі все ще було багато партизанів, які воювали проти СРСР. Росіяни вирішили не анексувати Польщу, оскільки її загартований у боях опір не дав би ефективно контролювати країну. Сьогодні українці перемагають, тому що вони наважуються відстоювати свою свободу і міжнародна спільнота підтримує їх рішення не підкорятися російській диктатурі.

Іран обрав стати союзником Росії у військовій агресії проти України. Іранська диктатура жорстоко і брутально поводиться і зі своїм народом – і це можна побачити на прикладі нинішніх мирних протестів, де людей забивають до смерті.

Хоча Тегеран усе заперечує, немає сумнівів, що він компенсує Росії брак значної частини її арсеналу. Однак позиція Ірану не допоможе його оборонній промисловості уникнути санкцій за порушення Резолюці Радбезу ООН 2231 (підписана 2015 року, вона визначала порядок зняття санкцій із Ірану. Україна та її партнери вважають, що передача озброєння росії порушує пункти цієї резолюції, – ред.).

Розмарі ДіКарло, заступниця генерального секретаря ООН з політичних питань і питань розбудови миру сказала, що міжнародне гуманітарне право забороняє атаки на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру під час війни. Так само забороняє і атаки на військові цілі, якщо шкода цивільному населенню від цих атак буде надмірно більшою у порівнянні із конкретною та очікуваною прямою військовою перевагою.

Аби міжнародний порядок, заснований на правилах, був захищений, Росія та Іран повинні відповісти за порушення Статуту ООН. Вони мають понести відповідальність і за використання дронів-камікадзе проти мирного населення.

ЄС, Британія та США уже запровадили нові санкції проти Ірану. США наклали санкції на оборонні компанії в Ірані та одну особу, яка бере участь у дослідженні, розробці, виробництві та закупівлі дронів та компонентів до них, включаючи безпілотники серії “Шахед”.

Однак Фіона Хілл із Брукінгського інституту стверджує, що Путін взагалі не має наміру відмовлятися від Донецька, Луганська, Херсона, Запоріжжя чи Криму. Отже, застосування іранських безпілотників означає, що Росія продовжить вдаватися до брутальної сили проти мирного населення України та цивільної інфраструктури.

Міжнародна спільнота не повинна дивуватися жорстокості російської агресії. В той час як іранська авторитарна диктатура прагне до союзу з Росією та Китаєм, міжнародний порядок, заснований на правилах з метою захисту свобод, сильніший і стійкіший за ці режими.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі