Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Це лише верхівка пластикового айсберга” – художниця створює вишукане вбрання з відходів океану⁠⁠ (ВІДЕО)

Важливо

Австралійська художниця-еколог Марина ДеБріс прагне продемонструвати силу однієї людини в боротьбі із забрудненням океану.  Для своїх творчих задумів жінка використовує сміття, змите з пляжу. Свою останню скульптуру вона демонструє на пляжній виставці в Сіднеї.

Про це розповідає Reuters.

“Лише крапля в морі, – сказали 7,8 мільярда людей» – таку назву має нова робота ДеБріс на виставці «Скульптура на узбережжі».

Понад 100 творів мистецтва виставлені вздовж 2-кілометрового узбережжя між Бонді Бонді в Сіднеї та Тамарамою. Організатори очікують, що виставку відвідають близько півмільйона людей протягом трьох тижнів.

“Йдеться про те, як одна людина може змінити ситуацію – позитивно чи негативно”, — каже Марина ДеБріс. Це псевдонім, що перекладається з англійської як “узбережне сміття”. Таким імям екоактивістка хоче підкреслити загрози, з якими стикається океан через пластик та відходи.

“Люди можуть не відчувати, що їхні дії мають значення для загальної картини, але якби кожна людина підібрала один шматок сміття, було б видалено 7,8 мільярда сміття”, – каже Марина ДеБріс.

ДеБріс з 2009 року перетворює непотріб на скульптури та предмети мистецтва.

Кожен день після ранкової пробіжки вона їде додому велосипедом із сумкою, яка набита відходами. Вдома одягає стару пару рукавичок і сортує, чистить, відбирає за кольорами та перетворює відходи на предмети одягу.

“Ви не повірите, які речі я знаходжу викинутими на пляжі”, – каже Марина. Найпоширеніші – це недопалки. Найдивніша знахідка – секс-іграшка з латексу”.

Своє мистецтво жінка називає trashion. Це майже як fashion тільки зі словом сміття – trash. Воно, за її словами, підвищує обізнаність про загрозу використання одноразового пластику і забруднення океанів.

Дослідження, проведене Університетом Нового Південного Уельсу минулого року, показало, що 84% сміття, знайденого на австралійських пляжах, було пластиковим, а близько 40% забруднення океану спричинене сміттям.

“Без сумніву, ми робимо недостатньо”, — каже ДеБріс. Вона вказує, що за останнє десятиліття ситуація почала покращуватись, але  через COVID-19 збільшилось використання одноразового пластику і це звело багаторічні зусилля нанівець.

Після пандемії  Марина щодня збирає в середньому п’ять або шість масок з пляжів, а також незліченну кількість одноразових чашок і кавових кришок. Це лише верхівка пластикового айсберга.

«Я хочу, щоб мої роботи були реалістичними і трохи засмучували. Вони пахнуть і не надто зручні, але я хочу, щоб люди почувалися саме так. Бо ми плаваємо у воді, яку самі забруднюємо. Ми також її п’ємо», – каже ДеБріс.

Як повідомляло раніше BitukMedia, студентка британського Університету Суррея Елеанор Макінтош створила робота-рибу, який здатен поглинати мікропластик із води. Ця розробка перемогла на конкурсі Natural Robots Contest, який проводила її альма-матер.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі