Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Російські солдати опинилися у воєнному концтаборі, де воюватимуть до смерті

Важливо

Олег Жданов
Український військовий експерт, полковник запасу ЗСУ

Президент росії володимир путін оголосив сьогодні про намір мобілізувати 300 тис. осіб. Причина в тому, що у них дуже кепські справи на лінії фронту і їм треба цю ситуацію вирівнювати. Ця цифра – майже вдвічі більша, ніж армія, яка почала вторгнення в Україну у лютому. Скоріш за все, кремль порахував, що 300 тис. їм буде достатньо для утримання окупованих територій.

Я не думаю, що це хитрість, і у росії уже є готова набрана така армія, яку вони прямо зараз відправлять на фронт. Такого бути не може. Якби у них було 300 тис., ці люди на сьогоднішній день воювали б в Україні. Ця армія уже б наступала на Київ. Чи ви думаєте, що вони проґавили б можливість взяти Харківську область?

перші нові російські підрозділи будуть готові у січні 2023-го

Перші нові російські підрозділи будуть готові для бойового застосування не раніше січня наступного року. Місяця два їх будуть тільки збирати – це за умови, що всі прийдуть за повістками. А потім 2-3 місяці треба буде навчати. Хоча повний період навчання військовозобов’язаного складає 4-5 місяців.

Можливо і зразу формувати підрозділи і відправляти їх на фронт після мінімальної підготовки, якщо військові запасу мають більш-менш достатню кваліфікацію. Тоді перші підрозділи ми можемо побачити уже за місяць-півтора. Вони будуть заповнювати ваканти у підрозділіх збройних сил рф, які діють в Україні. Але це буде гарматне м’ясо.

Якщо мобкампанія буде йти активно, то за перший місяць росіяни зможуть набрати 10-20 тис. і почати їх готувати. Але взагалі перший етап буде найліпшим для них і найчисельнішим. Бо в першу чергу зберуть тих, хто прийде за повісткою. А далі почнеться полювання і відлов – із собаками, ліхтариками і сітками. Хто не прийде за повістками, тих будуть відловлювати як зайців.

Почнеться полювання і відлов – із собаками, ліхтариками і сітками

Взагалі, ми не знаємо, на скільки економіка росії здатна потягнути мобресурс у 300 тис. Солдатам потрібне харчове забезпечення, грошові виплати, речове майно. Може вийти, як зі зброєю. Шойгу казав – 74% зброї модернізовано, а насправді виявилося, що менше 30%. Я розумію, що гвинтівка Мосіна – це теж зброя (була взята на озброєння у  1891-му і використовувалася в СРСР до 1960-х – ред.). Такі випадки були, і особливо у Донецькій області. Але це не та якість, з якою можна вести успішні бойові дії.

Кампанія пройде і в частині Херсонської, Запорізької, Луганської і Донецької областей, які на той час будуть підконтрольні кремлю. Але влаштувати там поголовну мобілізацію – це все рівно, що роздати зброю партизанам. Це може призвести до збройного повстання. Тож мобілізувати вони будуть колаборантів – тих, хто сам прийде за російським паспортом і радісно говоритиме – “я вас тут завжди чекав”. І навіть таких людей вони будуть перевіряти, якщо зовсім не телепні. Інакше може бути ситуація, що сьогодні він взяв автомат, а завтра сидить у засідці і стріляє у спину.

на окупованих територіях даватимуть зброю колаборантам

Росіяни вдома виявлять певний протест через мобілізацію. Але він буде не проти війни. Вони просто не хочуть вставати з дивана і йти у військкомат. Зараз до протестів закликають соратники Олексія Навального. Але на мій погляд, у росії немає опозиції. Там є різні групи, і кожен хоче перехопити пальму першості у протестних настроях. Ну хай боряться, це їх внутрішня справа.

Ми не можемо відповісти масовою мобілізаційною кампанією у відповідь. Просто тому що у нас не вистачає зброї. Ми не можемо відмобілізувати людей і лишити їх на полігоні чекати, поки прилетить російська ракета. Зараз Генштаб проводить мобілізацію за необхідністю – для поповнення після втрат і відновлення боєздатності підрозділів. Якби у нас була зброя, ми б формували новітню армію. Як написав у статті генерал Валерій Залужний, ми могли б відмобілізувати 10-20 бригадних комплектів і застосовувати їх на полі бою. Але ж у нас нема чим озброїти цих людей.

шлях до звільнення криму відкритий

Єдине, що нам треба робити – це ставити питання перед Заходом про жорсткий пакет санкцій проти рф у разі анексії наших територій. Як тільки росіяни після псевдо-референдумів почнуть змінювати конституцію рф, вписуючи туди нові «суб’єкти федерації», – мають бути введені санкції. Головне нам самим не іти на співпрацю з окупантами. Бо наш уряд уже вніс до Верховної Ради законопроект, який дозволяє «вимушені» контакти із представниками окупаційних адміністрацій. А фактично він відкриває шлях до співпраці з ними.

Із хороших новин для нас – у найбільш кмітливих лідерів Заходу уже склалася картина світу. Генерал Залужний чітко і відкрито визнав, що ЗСУ наносять удари по території Криму. І де реакція росії? Де ядерний апокаліпсис, який нам обіцяв дмитро медведєв  (зараз займає посаду заступника голови радбезу рф володимира путіна, – ред.)? Крим це була скрєпа. А сьогодні у соцмережах росіяни пишуть – хто кричав «Крим – наш» – відправляйте своїх чоловіків і синів боронити його. Тож шлях до звільнення Криму нам уже відкритий – це очевидно. До інших окупованих територій також.

заходи, які вживає путін – це агонія, це крик відчаю

Загалом, усі заходи, яких вживає путін – це агонія, це крик відчаю. Хіба від хорошого життя приймаються такі закони, що солдати не можуть залишити підбитий танк, бо сядуть на 20 років за здачу техніки? Російська влада ставить військовим завдання, які неможливо викинути. Не залишити техніку при відступі – неможливо. Здатися в полон – це кримінальний злочин. Російський солдат сьогодні фактично опиняється у воєнному концтаборі, де він буде воювати до тих пір, поки його не вб’ють або не скалічать. Вихід для нього один – тікати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі