П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий Bayraktar Kizilelma з українським двигуном: пройшли перші випробування (відео)

Важливо

19 вересня турецька оборонна компанія Baykar Makina повідомила про успішне проходження першого тесту на моторну інтеграцію свого реактивного безпілотного винищувача Bayraktar Kizilelma. Цей надзвуковий малопомітний дрон оснащується турбореактивним двигуном АІ-25ТЛТ. Його виготовляють на “Мотор Січі”.

Про це повідомляє Liga.net.

Поки йдеться про прототип. Злітати та сідати БПЛА буде на палубу універсального десантного корабля TCG Anadolu (L-400), який зараз будується. Як передбачається, безкатапультним способом і за допомогою тросів та вловлювальних гаків. Очікується, що перший політ відбудеться вже наступного року.

За розрахунками, максимальна швидкість дрона становитиме 900 км/год, крейсерська – 740 км/год, бойовий радіус – 930 км, робоча висота – 10 668 м, стеля – 12 000 м. У повітрі без дозаправлення Bayraktar Kizilelma зможе перебувати близько п’яти годин. Вантажність безпілотника – 1,5 тис. кг, його максимальна злітна вага – 6 тис. кг.

9 вересня 2022 року президент Зеленський провів зустріч із гендиректором Baykar Халуком Байрактаром, на якій обговорили співпрацю щодо посилення обороноздатності ЗСУ.

Нагадаємо, власник компанії Baykar створив свою українську компанію в Україні, і вона вже придбала земельну ділянку. В компанії розробили проєкт самого заводу і мають намір реалізувати його до кінця. “Оскільки це було майже особисте зобов’язання власників компанії зробити це виробництво в Україні”, – пояснив на початку серпня посол України в Туреччині Василь Боднар в інтерв’ю РБК-Україна. Він наголосив, що це рішення не лише політичне, а й практичне, “оскільки на значній частині моделей, які будуть вироблятися на цьому заводі, стоятимуть комплектуючі українського виробництва”. 

Раніше у липні Халук Байрактар заявив, що ніколи не продаватиме безпілотники росії. Він наголосив на стратегічному рівні відносин Туреччини та України, особливо в аерокосмічній та оборонній галузі.

Як повідомляло раніше BitukMedia, компанія Baykar безоплатно надала Україні три безпілотники, на які Фонд Сергія Притули разом із українським блогером Ігорем Лаченковим зібрав гроші у рамках проекту «Народний Байрактар».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі