Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Батьки влаштували навколосвітню подорож для дітей, які втрачають зір

Важливо

У всіх чотирьох дітей канадського подружжя Едіт Лемей і Себастьєна Пеллетьє із Квебека виявили рідкісне генетичне захворювання – пігментний ретиніт. Воно призводить до поступової втрати зору. Допоки їх діти можуть бачити, Едіт та Себастьєн влаштували їх світове турне.

Зворушливу історію розповідає CNN.

Подружжя Лемей і Пеллетьє прожило разом 12 років.  Мія найстарша їх донька, їй 12, сину Лео зараз дев’ять, Коліну сім років, а Лорану – п’ять. У всіх чотирьох діагностували  пігментний ретиніт. Хвороба призводить до поступової втрати зору аж до повної сліпоти, і немає ліків, які здатні її подолати чи уповільнити. Діти можуть осліпнути до середини свого життя.

На зображенні може бути: 1 особа та на відкритому повітрі
Фото: Le monde plein leurs yeux/ Facebook

Аби діти могли орієнтуватися у житті, коли виростуть, лікарі порадили заповнити їх розум максимальною кількістю візуальних спогадів.

“Я подумала, що не буду показувати Мії слона на картинці. Я відведу її до живого слона. Я наповню її зорову пам’ять найкращими, найяскравішими образами, які тільки зможу знайти”, – пригадує Едіт.

На зображенні може бути: 6 людей, дитина, люди стоять та на відкритому повітрі
Фото: Le monde plein leurs yeux/ Facebook

На щастя, Себастьєн працює у фінансовій сфері і у пари вистачило на це грошей. Він мав акції компанії, у якій працював. Її купили і чоловік отримав виплати як акціонер. Пара каже, що це було схоже на подарунок долі.

На зображенні може бути: 3 людини та на відкритому повітрі
Фото: Le monde plein leurs yeux/ Facebook

Едіт і Себастьєн мандрували раніше разом. Але дітей вони взяли із собою вперше. Вирушили в дорогу у березні цього року – як тільки зняли «ковідні» обмеження.

Родина не планувала маршрут, скоріше орієнтувалася на побажання дітей. Мія хотіла покататися на коняці, а Лоран – випити соку, сидячи верхи на верблюді.

На зображенні може бути: 1 особа, водойма, природа та небо
Фото: Le monde plein leurs yeux/ Facebook

Вони почали свою подорож у Намібії, де познайомилися зі слонами, зебрами та жирафами, а потім попрямували до Замбії та Танзанії, потім провели місяць у Туреччині.  Потім сім’я вирушила до Монголії та Індонезії. Свою подорож вони документують у соцмережах. Додому планують повернутися наступного березня.

На зображенні може бути: 5 людей, кінь та природа
Фото: Le monde plein leurs yeux/ Facebook

Батьки кажуть, що подорожі вчать бути витривалими і долати труднощі. Вони розуміють, що дітям це знадобиться протягом життя. Також батьки  сподіваються, що мандрівки здружать братів і Мію.  І хоча намагаються привертати увагу дітей до пам’яток архітектури та незвичних тварин, у тих часто бувають свої інтереси.

На зображенні може бути: 1 особа, тварина та на відкритому повітрі
Фото: Le monde plein leurs yeux/ Facebook

“Ми ніколи не знаємо, що їх вразить. Ми думаємо, що вони вважатимуть чудовим щось одне, а  вони побачать цуценят на вулиці, і це найкраще в їхньому житті”, – розповідає Едіт.

“Ця поїздка відкрила нам очі на багато інших речей, і ми справді хочемо насолоджуватися тим, що маємо, і людьми, які нас оточують”, — каже Пеллетьє.

Як повідомляло раніше BitukMedia, група дослідників з Університету Далхаузі в канадському Галіфаксі знайшла спосіб у лабораторних умовах відтворити силу павучого шовку. Вони вважають, що новий матеріал зможе допомогти регенерувати пошкоджені нервові клітини і навіть параліч.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі