Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Художники лютують – створена з допомогою нейромережі картина перемогла на мистецькому конкурсі

Важливо

Американець Джейсон Аллен створив картину за допомогою нейромережі Midjourney та посів перше місце на мистецькому ярмарку американського штату Колорадо. Тепер користувачі обговорюють наскільки це коректно. 

Про це пише видання Vice

Джейсон Аллен – президент компанії, що розробляє настільні ігри. Він переміг у мистецькому конкурсі Colorado State Fair у категорії “Цифрове мистецтво” з роботою під назвою «Театр космічної опери» (Théâtre D’opéra Spatial). 

На малюнку зображена велика кімната з людьми в класичних сукнях. На передньому плані велика біла сфера, що нагадує Місяць.

Для створення цієї картини Аллен скористався нейромережею Midjourney. Вона дозволяє генерувати зображення за допомогою текстів. Так хто ж справжній автор картини, обраної журі? Нейромережа чи людина? І хто має право на перемогу?

Не всі вважають перемогу роботи Аллена чесною. Фото – скрін Twitter

Джейсон Аллен наполягає, що фінальну роботу створив саме він. Це йому знадобилось кілька тижнів тонкого налаштування і понад сотня спроб, щоб створити ідеальний запит для програми. А потім була ще робота в графічних редакторах, відбір трьох найкращих робіт і друк на полотні.

Автор малюнка наполягає, що нікого не обманював і виграв чесно. Він підписав свою роботу як «Джейсон Аллен через Midjourney». 

Претензія критиків теж зрозуміла. Вони вважають, що роботи, створені за допомогою нейромережі, не повинні змагатися нарівні з малюнками від справжніх художників. На створення якісного зображення за допомогою Midjourney все одно витрачається дуже багато часу, – пишуть інші.

Як повідомляло раніше BitukMedia, британські вчені виявили під шаром іншої картини раніше невідомий твір Ван Гога. Художник використав своє полотно повторно. У роботі з відтворення допомагав штучний інтелект.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі