П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Замаскувалась – вчені показали світу раніше невідому картину Ван Гога

Важливо

Британські вчені виявили під шаром іншої картини раніше невідомий твір Ван Гога. Художник використав своє полотно повторно. У роботі з відтворення допомагав штучний інтелект.

Про це пише Express.

Картина нідерландського художника Ван Гога понад 135 років була захована під іншим його твором. Вперше її виявили на рентгенівському знімку у 2012 році. Тепер же вчені змогли відтворити її у повному кольорі за допомогою тривимірних текстурованих мазків. В хід пішли рентгенівське проміння, штучний інтелект та 3D-друк. Проєкт тривав 5 місяців. Відтворювали роботу Ван Гога нейробіолог Ентоні Бурашед та фізик Джордж Канн, обидва кандидати наук в Університетському коледжі Лондона.

На картині живописець на яскравому синьому тлі зобразив двох оголених чоловіків, які борються.

Сучасні технології дозволили відтворити приховану картину Ван Гога. Фото – Express

Чому Ван Гог вирішив зафарбувати борців, експерти достеменно сказати не можуть. Зазвичай художники використовують своє полотно повторно або з економії, або ж робота їм не сподобалась.

От факти з біографії видатного голландського майстра. Ван Гог прибув до Антверпену у 1885 році і вступив до художньої академії наступного року. Частина навчального курсу включала малювання борців. Ван Гог сказав своєму братові Тео: “Мені дуже подобається це робити. Цього тижня я намалював двох оголених борців”. Але самої картини у спадщині митця не було.

Зображення борців намальовано під “Натюрмортом з луговими квітами та трояндами”. Йдеться про намальовану олійними фарбами картину розміром 100х80 см, датовану 1886-1887 роками. 

Знахідка перебувала у нідерландському музеї Креллер-Мюллера в Оттерло. Зараз її виставили у Парижі. Очікується, що “раніше невідомого Ван Гога” продадуть з аукціону.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Амстердамі представили невідомий раніше ескіз Вінсента ван Гога. Досі картину зберігали в приватній колекції.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі