П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Біля Полярного кола вирощують вино – в Італії для нього надто спекотно

Важливо

Шведка Емма Сернер та італієць Андреа Гуерра розбили біля Полярного кола виноградник Långmyre Vineri. На шведському острові Готланд на площі 4 га ростуть 26 тис. кущів винограду.

Про це повідомля ВВС.

Шведка Емма Сернер та італійський енолог (експерт із вин) Андреа Гуерра зустрілися і закохалися один в одного у італійській Тоскані шість років тому. Пара почала мріяти про власний виноградник. Але вони зрозуміли, що на півдні Європи це буде неможливо. Через зміни клімату винороби несуть величезні збитки.

Сернер запропонувала поїхати до Швеції і розбити виноградник на острові Готланд у Балтійському морі. Це південна провінція з теплим і м’яким літом, там бабуся Емми мала дачу. Андреа поставився до ідеї скептично. Серед перших питань було – чи водяться там білі ведмеді. Але дослідивши тему ґрунтів, вологості та кількості сонячного світла, Гуерра сказав, що ідея має шанс на успіх.

Колись виробляти вино в країнах Полярного кола вважалося на межі можливого – попри переваги довгого полярного літа. Однак, за останнє десятиліття південна Швеція, Данія, Нова Шотландія в Канаді та навіть деякі частини Норвегії стали новими виноробними регіонами.

 Попитом користуються гібридні сорти винограду, такі як Соляріс. Він придатний до виробництва білих та ігристих вин із високим рівнем кислотності. Гібридний виноград є стійким до хвороб сортом, який не потребує багато пестицидів чи фунгіцидів.

Традиційні сорти винограду зараз хворіють і взагалі не витримують зміни клімату, розпочати екологічне виробництво вина із них дуже складно. Однак винороби на Півночі мають свої проблеми – ранні заморозки, цвіль та гниль.

Сернер та Гуерра вирішили спробувати п’ять різних сортів, серед яких Мерло Кантус – гібрид традиційного визнаного сорту Мерло.

«Під час сліпої дегустації Мерло, вирощеного в тих самих умовах, ви ніколи не зможете відрізнити», — сказала Сернер.

Пара зараз заручена і готується до весілля, а їх виноградники сертифіковані як органічні у Швеції відповідно до стандартів KRAV, однієї з найсуворіших існуючих схем екологічного маркування.

Як повідомляло раніше BitukMedia, винороб із італійського міста Реджо-Емілія на ім’я Тулліо Масоні вирощує виноград на даху старовинного будинку XVI століття. Отримане вино продає по €5 тис. за пляшку. Каже, що це – витвір мистецтва і просить не пити напій, а говорити про нього з друзями.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі