Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Підкорив “Корону Землі” двічі – альпініст встановив світовий рекорд

Важливо

47-річний альпініст Сану Шерпа із Непала встановив світовий рекорд. Він двічі піднявся на 14 вершин світу, висота яких перевищує 8 тис. метрів.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Ранком 18 серпня непалець дістався останньої вершини у своєму списку – Гашербрум II, що у Пакистані. Її висота – 8,035 метра.  

Шерпа у юності був пастухом,  пас овець та яків у лісі округу Санкхувасабха. На сьогодні він – єдина людина у світі, яка двічі піднялася на кожну з 14 найвищих гір Землі. Вісім з них, зокрема і гора Еверест, знаходяться в Непалі. Інші шість – у  Пакистані та Тибетському регіоні Китаю.

Вперше Шерпа завершив проходження найскладнішого в альпінізмі завдання –  “14х8000” – восени 2019 року. На це він витратив 13 років.  Тоді Сану Шерпа став третім непальцем, який зміг піднятися на всі “восьмитисячники”. Формулу “14х8000” називаються ще “Короною Землі”.  У світі лише 37 альпіністів, які спромоглися її підкорити.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Рівному дипломом про рекорд України нагородили наймолодшу альпіністку України. П’ятирічна українка підкорила льодовик заввишки 4009 метрів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі