Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Це чекає на Чумацький Шлях – телескоп зняв галактики, які зіткнулися

Важливо

Телескоп Gemini North на вершині Маунакеа на Гаваях зняв процес зіткнення двох галактик – NGC 4567 і NGC 4568. Вони зіллються в одну через 500 мільйонів років. Подібна доля чекає на нашу галактику Чумацький Шлях, кажуть науковці.

Про це повідомляє CNN.

Пару галактик NGC 4567 і NGC 4568 називають ще «метеликом», оскільки вони разом схожі на цю комаху. Зараз же вони почали зливатися ще сильніше під дією гравітації. Через 500 мільйонів років дві космічні системи завершать своє злиття і утворять єдину еліптичну галактику.

Зараз два галактичні центри знаходяться на відстані 20 000 світлових років один від одного. Але по мірі того, як галактики будуть проникати одна в одну, вони будуть змінюватися. Зміни у гравітації призведуть до запалювання нових зірок.

Галактики будуть крутитися і танцювати навколо одна одної, а діаметр кіл, які вони описують, ставатимуть все меншими і меншими. Вони будуть тягнути за собою шлейф газу і зірок, які «випадуть» із них під час обертання.  Зрештою утворення зірок припиниться.

Коли галактики об’єднаються, утвориться еліптична галактика, кажуть астрономи, посилаючись на досвід комп’ютерного моделювання попередніх випадків. Нова галактика буде нагадувати галактику Messier 89, яка зараз є домом для старих зірок, нові там не утворюються.

Злиття Чумацького Шляху відбудеться із найближчою і найбільшою її сусідкою – галактикою Андромеди, кажуть науковці. Вони це передбачили, використавши данні із телескопу Hubble. Подія відбудеться через 4-5 млрд років.

Прямо зараз масивне гало – газова  оболонка, яка оточує галактику Андромеди, – фактично стикається з гало галактики Чумацький Шлях. Про це говорить дослідженням, засноване на даних космічного телескопа Hubble, опубліковане 2020 року. Гало Андромеди простягається на 1,3 млн світлових років у напрямку Чумацького шляху – це майже половина дороги до Галактики.

Гало Андромеди не видно. Але якби ми могли його побачити, то воно займало б на нашому небі площу у 3 рази більшу від Великої Ведмедиці.

Під час злиття Андромеди і Чумацького Шляху наше Сонце, скоріш за все, виживе, але опиниться у іншому оточенні зірок, оскільки галактика буде уже інша.  

Як повідомляло раніше BitukMedia, телескоп James Webb Space Telescope показав знімки галактики M74, також відомої як NGC 628 і «Фантомна галактика», і спіральної галактики NGC 7496. Зображення разюче відрізняються від того, що демонстрував телескоп Hubble.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі