Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У лавових печерах знайшли загадкові мікроби

Важливо

Недавнє дослідження на Гаваях виявило величезне біорізноманіття мікробів у геотермальних печерах, лавових трубах і вулканічних жерлах. Вони цікавлять науковців, адже деякі виживають в умовах, близьких до умов на Марсі.

Про це пише у своєму блозі на Frontiers наукова письменниця Крістін Коан.

Підземні лавові печери на Гаваях були сформовані у період 65-800 років тому. Вони часто містять токсичні гази і туди не потрапляє сонячне світло або ж його дуже мало. 70 зразків РНК, які науковці визначили у взятих із гавайський печер зразках, не відповідали будь-якому раніше відомому виду чи роду.

Науковці встановили, що у лавових трубах, яким 500-800 років  видове різноманіття бактерій значно більше, але у трубах молодших за 400 років і  в геотермічно активних зонах зв’язки між бактеріями більш складні. Припускають, що це виникає через те, що в екстремальних умовах мікроорганізмам доводиться більш тісно взаємодіяти, аби вижити.

Також науковці припускають, що з часом після формування печери змінюються фізичні показники у ній – і таким чином змінюється і структура спільноти бактерій. Наприклад, у бульш хоолодних печерах живуть актинобактерії і протеобактерії. Відкритим лишається питання, як і які екстремальні умови примушують мікробів формувати спільноту із різних видів, здатних до виживання.

Як повідомляло BitukMedia, на Міжнародну космічну станцію доправили замінники м’яса та молочних виробів. Вони виготовлені із білка, отриманого в процесі ферментації за допомогою унікального гриба. Страви із нього подають також у ресторані Le Bernardin, який має три зірки Мішлен.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі