Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Восьминіг біля фюзеляжу – затоплений літак стає кораловим рифом

Важливо

Американський підводний фотограф Бретт Холцер зняв затонулий у Червоному морі пасажирський авіалайнер Lockheed Martin L1011 Tristar. Його відправили на дно після списання, аби перетворити на кораловий риф.

Про це повідомляє CNN.

Модель Lockheed Martin L1011 Tristar є одним із найбільш впізнаваних літаків світу, зокрема через те, що має три двигуни від компанії Роллс-Ройс – два на крилах, а третій на хвості.  Такі літаки з’являлися у культових стрічках – бойовику «Міцний горішок» та фільмі жахів «Лангольєри».

Даний літак був на службі авіаліній Португалії, Йорданії та Швеції. На початку 2000-х від нього відмовилися і він стояв припаркованим у йорданському Міжнародному аеропорту Акаби ім. короля Хусейна.   

Фото:Brett Hoelzer/Deep Blue Dive Center

Літак затопити 2019-го у бухті Акаби, аби створити штучний кораловий риф і привабити туристів-дайверів. Кабіна пілотів знаходиться на глибині близько 15 м, а хвіст – 28 м. У салон авіалайнера можна потрапити через бічні двері. Аби збільшити простір для аквалангістів, із нього прибрали середній ряд крісел.

Brett Hoelzer/Deep Blue Dive Center

За три роки перебування під водою обшивка літака вкрилася лише м’якими коралами і морськими губками, каже Холцер. Але у порах морських губок уже живе безліч дрібних створінь. Незвично бачити біля літака восьминога, який ловить поживу серед коралів, відзначає фотограф. Але найбільш хвилююче – це сам процес дослідження затопленого літака, додає він.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на півдні Англії вчені виявили у графстві Дорсет найстаріший затонулий корабель XIII століття — Mortar Wreck.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі