Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дипломат назвав двох ймовірних кандидатів на посаду прем’єр-міністра Британії

Важливо

Після відставки Джонсона Британія може сконцентруватися на внутрішніх питаннях, але існує трансатлантичний союз між Лондоном і Вашингтоном, який продовжить підтримку України. Про це BitukMedia розповів колишній глава українських посольств у Бельгії, Вашингтоні та РФ Костянтин Грищенко.

7 липня подав у відставку прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон. Криза в економіці після пандемії Covid-19 і відсутність ефективного планування виходу з карантину (що призвело, наприклад, до катастрофічних черг в аеропортах на початку літа), ускладнення ситуації через війну з росією, а також декілька гучних скандалів примусили голову уряду залишити свій пост.

Джонсона називали «клінічним брехуном», закидали йому розхитування Європи через Brexit, організацію ковідних вечірок, сексуальні домагання і корупцію. Останньою краплею стало призначення в уряд чиновника, якого звинувачують у сексуальних домаганнях до двох чоловіків. У своїй промові Джонсон заявив, що йому «боляче не добути свій термін», однак він очікує лишитися виконувачем обов’язків до жовтня цього року, коли у парламенті відбудуться вибори нового прем’єра.

Відставка Бориса Джонсона пов’язана виключно з внутрішніми причинами Британії

«Відставка Бориса Джонсона пов’язана із причинами виключно в самій Британії і про це говорять усі оглядачі. Назвати найбільший його «прокол» важко – відбулося накопичування порушень прийнятих у британській політиці норм. Джонсон кожного разу ігнорував ті правила, за порушення яких політики у Британії зазвичай самі йдуть у відставку. Це називали «стилем Бориса Джонсона» – він завжди відрізнявся від традиційного способу ведення політики», ­- пояснив дипломат у коментарі для BitukMedia

Грищенко зауважив, що Джонсон дійсно мав зв’язки з Росією, а зокрема із російським олігархом Олександром Лебедєвим. Водночас, це не завадило «сміливим санкціям».

«З подання Джонсона син Олександра Лебедєва Євген отримав від Єлизавети ІІ титул барона з Хемптона і Сибіру і довічне членство у Палаті Лордів. Однак це ніяк не позначалося на загальному ставленні Джонсона до Росії, прем’єр розділяв особисті зв’язки і ставлення до режиму Путіна. Санкції, які приймав Джонсон проти Росії загалом і російських олігархів зокрема, були виключно сміливими і далекосяжними», – зазначив Грищенко.

За словами дипломата, два найбільш популярні кандидати на посаду нового очільника уряду Великої Британії ­- міністр оборони Бен Уоллес і колишній міністр фінансів Ріші Сунак, який пішов з уряду Джонсона.

«Якщо переможе Сунак, то для британського уряду більш пріоритетними стануть внутрішні питання, а якщо Уоллес, то можна розраховувати, що політика стосовно України, започаткована Джонсоном, залишиться незмінною. Але і перемога будь-якого іншого кандидата означає, що політика кардинально не зміниться. Існує реальна трансатлантична солідарність британців із американцями, і я думаю, вони будуть діяти спільно, хто б не очолив новий британський уряд», – зазначив Грищенко.

Україні варто почекати, чим вирішиться політична криза у Британії – і від цього вибудовувати свою тактику

Але водночас, на думку Костянтина Грищенко залишається відкритим питання, чи зможе Джонсон отримати посаду «виконувача обов’язків», на якій лишиться до жовтня, – і це покажуть найближчі пару днів.

«Але для нього зараз той випадок, коли дійсно «краще під танк, ніж під компанію». Тож якщо він залишиться, то політика щодо України лишиться точно незмінною. Україні ж поки варто почекати, чим вирішиться політична криза у Британії – і від цього вибудовувати свою тактику», ­- підкреслив дипломат.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі