Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чим битимемо загарбників? Їхньою ж зброєю!

Важливо

Військові експерти іронізують: «Російські загарбники певним, несподіваним для себе, чином «долучилися» до європейців у питанні постачання ЗСУ зброї і боєприпасів».

Рашисти несуть величезні втрати. За 11 днів війни – орієнтовно (дані уточнюються) понад 11 тисяч особового складу (або 1 тисяча ворожих трупів щодня). А ще: танків ‒ 285, ББМ ‒ 985, артилерійських систем – 109, РСЗВ – 50, засобів ППО – 21, автомобільної техніки – 447, легких швидкісних катерів – 2, цистерн з ППМ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4. Окремо про авіацію: літаків – 44, гелікоптерів – 48. Для розуміння масштабу: за перші п’ять (!) років війни в Афганістані СРСР втратив 31 літак. І це були доволі чутливі втрати навіть для СРСР. А вертольотів… За всю першу війну у Чечні армія РФ втратила 22 одиниці.

Ці 11 днів протистояння запам’яталися також і тим, як деморалізовані загарбники, тікаючи від наших мужніх оборонців у напрямку свого корабля, поспішно залишають техніку – на узбіччі доріг, в полях та кущах. Відповідних фото та відео у соцмережах – повно. Що ж, ми, українці, народ хазяйновитий – нам це «добро» ще пригодиться.

«До Збройних Сил у якості трофеїв поступило чи не більше танків та бронемашин, ніж останні 8 років надходило від українського ОПК. Наші захисники захопили кілька машин зі снарядами до РСЗВ, якими російські воєнні злочинці обстрілюють наші мирні міста. Усі ці снаряди «повернуться» ворогу», – наголосив міністр оборони України Олексій Резніков.

Своєю чергою лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія каже, що українці можуть використовувати трофейну техніку та озброєння для відсічі: «В цьому питанні наша держава займає однозначну позицію: техніка й озброєння, здобуті в бою, або які були покинуті агресором (…) на період воєнного стану можуть і повинні залучатися для захисту нашої території і громадян».

Отже, якою трофейною технікою «сверхдержавы» уже підсилилися ЗСУ та що з набутого можуть використати проти ворога?

«За десять днів війни ЗСУ дещо втратили військової техніки та озброєння, зокрема, через постійні ворожі ракетні удари. Але це війна. Тому використання трофейної техніки ворога зараз – дуже важливий елемент нашої обороноздатності», – коментує військовий експерт Михайло Жирохов.  

Щонайперше – використовуються захоплені боєприпаси. Усі вони – радянських зразків, і знаходяться на озброєнні ЗСУ: починаючи від набоїв для стрілецької зброї і закінчуючи протитанковими ракетами, ракетами для РСЗВ «Град», тощо.

«З того, що я знаю (особисто бачив або зустрічав у Мережі відзняті відео/фото) – це трофейні танки Т-72 усіх модифікацій, навіть останніх. Вони приносять користь нашому війську, причому навіть не перекрашуються, – каже експерт. – Деяку частину техніки захопила 72 бригада, яка воює в Києві. Зокрема, БТР-82А – російську версію БТР-80. Начинка в цих бронетранспортерів така ж сама, як і, власне, двигун. Тому жодних проблем».

Також на озброєнні ЗСУ – як мінімум чотири бронеавтомобілі «Тигр»: «Один у Чернігові самостійно відремонтували на СТО, другий – під Києвом поставили «на ноги». Інші – ремонтуються у Харкові на одному з підприємств «Укроборонпрому». Крім того, є відомості про те, що є декілька «Тигрів» захоплено в Маріуполі. Але інформації про це поки що мало. Думаю, самі розумієте – ні електрики, ні зв’язку в місті немає. Тож чекаємо підтвердження».

Трофейний
Трофейний “Тигр”, Чернігів

Також ЗСУ використовується вся ворожа автомобільна техніка.

«В Чернігові, наприклад, як мінімум три «Урали» та один «КамАз» наші захопили. Але це лише локальний приклад. Тобто цих вантажних автомобілів захопили набагато більше. Точну кількість не скажу, але багато», – переконує пан Жирохов.

Щодо стрілецької зброї… Дуже багато захоплено автоматів AK-12 та AK-74M, кулеметів, зокрема, ПКП «Печенєг». Також різні гранатомети, перш за все, РПГ-7B, багато снайперських крупнокаліберних гвинтівок, пістолетів, наприклад, «Грач».

Стрілецькі трофеї: РПГ-7В, AK-12, AK-74M, СВД и ПКП
Стрілецькі трофеї: РПГ-7В, AK-12, AK-74M, СВД и ПКП “Печенєг”

«Все це наші уже взяли на озброєння», – акцентує військовий експерт.

На Чернігівщині, продовжує він, також було захоплено ЗРК «Оса» і «Оса-АКМ»: «Неподалік є військова частина. Думаю, що невдовзі це озброєння також використовуватиметься проти рашистів».

Згадав експерт і про високотехнологічні «Тор-М2», «Тунгуска», «Панцир С1» (Див. відео нижче).https://www.youtube.com/embed/wX124f3XwTU

«Місцева ТрО захопила цю ворожу зброю, однак поки не може передати в ЗСУ. Немає можливості. Тому сумська ТрО, наприклад, все це «добро» просто складує. Чому місцеві ТрО її не використовують в боях? На жаль, немає підготовлених розрахунків. Це новітня зброя», – зауважив Михайло Жирохов. І додав, що загалом покинутої на призволяще ворожої техніки є багато. Але її, здебільшого, місцеві просто спалюють, виводять з ладу.  

«Коли немає навичок, мастил, необхідних боєприпасів, коли немає можливості пригнати цю техніку ЗСУ – правильно роблять, що спалюють. Зрозумійте, якщо територія залишиться, хоч і на певний час, за окупантами, то вони зможуть пригнати свої ремонтні команди, які знову поставлять її «на ноги». Часто покинута техніка потребує не якогось особливого ремонту, а лише палива. Залив в бак і все – знову на ходу», – стверджує військовий експерт.

За його словами, лише коли закінчиться війна, коли почнуть ці трофеї якось сортирувати – стане зрозуміло, що, як і до чого.

«На сьогодні дані неповні. Усе – по фото і відео, зрештою, мої власні підрахунки. Що по цифрам можу сказати? Ну, десь так: 45 одиниць трофейних танків, 27 – легкої бронетехніки, 32 БМП, зокрема, бронеавтомобілів «Тигр», 4 САУ, 6 систем ППО, 70 вантажівок, один “Тор”, один Панцирь С1… – перелічує Михайло Жирохов. – А ще – легка бронетехніка, як от БТР і на його базі + МТ-ЛБ, тисячі боєприпасів, сотні одиниць стрілецької зброї, гранатометів, тощо. Це з того, що відомо і що на ходу. Втім, є й багато підбитої ворожої техніки, яку зможемо використати в якості донорів для нашої – якісь деталі й запчастини. Але все це потім. ЗСУ зараз не до цього. Переможемо! Слава Україні!».

«Українська армія, як відомо, має дуже багато схожих зразків озброєнь з російською, оскільки у нас багато в чому пострадянська уніфікація техніки. А тому значною мірою трофейна російська техніка нашим військовим добре знайома. І досить її заправити і – в бій», – каже військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

Зокрема, йдеться про танки Т-72Б3 і навіть Т-90, що є глибокою модернізацією Т-72, ​​різного роду ББМ, зокрема, БТР-82А та інші.

Рашистський танк Т-90А
Рашистський танк Т-90А

«Звичайно, є зразки техніки, яка з’явилася вже за період існування такого утворення, як Російська Федерація. Зокрема, бронеавтомобілі «Тигр», «Рись», ЗРК Панцир-С1 і навіть, певною мірою, про ударні вертольоти Ка-52, які хоч і в пошкодженому вигляді, але все ж таки дісталися ЗСУ. Після перемоги їх відновимо», – запевняє військовий експерт.

Загалом, продовжує він, на сьогодні можна говорити не про десятки, а більше сотні одиниць трофейної російської техніки, яка, в тому чи іншому стані, дісталася нашим збройним силам.

«Та техніка, яка на ходу і яка знайома нашим військовослужбовцям, уже активно використовується ЗСУ. Йдеться про згадані танки Т-72Б3, Т-90А, БТР-82А, БМД-2 та інші екземпляри. Дещо складніша ситуація з комплексами ППО, зокрема ЗРК Панцир-С1».

Ворожий БТР-82А на озброєнні ЗСУ
Ворожий БТР-82А на озброєнні ЗСУ

Його ввести в дію та інтегрувати в нашу ППО не так уже й просто і на це піде досить багато часу.

«З іншого боку, у нас є трофейні російські ЗРК “Бук” і “Тор”… Фактично, можна сказати, що ЗСУ, зазнаючи втрат у боях з окупантами, компенсують певну частину втраченої своєї техніки трофейною ворожою», – наголосив Олександр Коваленко.

«По стрілецькій зброї і боєприпасам: усе те ж, що й у нас. Боєприпаси уніфіковані під нашу зброю – добрі трофеї. Те ж саме стосується артилерійських систем і боєкомплекту до них: можна використовувати відразу. Автотехніка, бойові броньовані машини «ремонтабельні» нашими майстрами. Танки, навіть «новітні» – знайомі нам. Той же Т-72Б3 – це 72-ка з новими прицілом і тепловізором. Опановується в бою по ходу експлуатації», – доповнив попередніх спікерів капітан I рангу в запасі, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

Захоплений КамАЗ загарбників із боєприпасами
Захоплений КамАЗ загарбників із боєприпасами

Простіше кажучи, частину техніки можна після перевірки мінерами використовувати відразу. Частину ушкодженої відправляють на бронетанкові заводи і ремонтні підприємства – там її відновлюють і передають ЗСУ.

«Вже є перші партії», – додав він.

Складніше з системами військової ППО. Їх використати швидко не вдасться.

«Протиповітряні комплекси обладнуються системами розпізнавання “свій-чужий” які покликані запобігти випадковому удару по своїм цілям. Зрозуміло, що росіянський “свій” для нас зовсім не свій. Теоретично, в заводських умовах, можна переналаштувати комплекс, змінити або зняти блок запросчика. Але це тривала робота». – розповідає військовий експерт.

По-факту… В умовах бойових дій простіше таку техніку знищувати, щоб ворог її не відбив: «Так, українські бійці знищили декілька ЗРК “Оса”, “унікальний” російський ЗРК “Панцирь”. Це ж, на жаль, стосується і ПЗРК – сучасні російські “засоби обладнані системою “свій-чужий” і росіянців з відбитого добра не уразиш».

Захоплений РСЗВ «Град» окупантів використаємо проти самих окупантів
Захоплений РСЗВ «Град» окупантів використаємо проти самих окупантів

Хоча в цілому… Пан Лакійчук іронізує, що російські загарбники певним, несподіваним для себе, чином долучилися до європейців в питанні постачання ЗСУ зброї і боєприпасів.

«Українці народ хазяйновитий. Ворогів можна бити з їх же протитанкових комплексів. Нещодавно наші захопили цілу вантажівку “Корнетів” – зараз вони цілять у ворожу ж техніку. І я думаю, це не одна-єдина вантажівка трофейної зброї, яка дісталася нашим оборонцям», – підсумував Павло Лакійчук.

Мирослав Ліскович. Київ

P.S. Поки ми готували цей матеріал стало відомо, що ТрО Чернігово-Сіверщини також обзавелася як мінімум одним ворожим “Тор-М2”. А під Харковом бійці 93 ОМБр «Холодний Яр» захопили 30-ть одиниць техніки окупантів із пальним. Зокрема, шість найновіших танків Т-80БВМ, вантажівки, ВВС-1 «Буратіно». Певні, що таких трофеїв буде ще більше.

Перемога обов’язково буде за нами! Слава Україні!

Джерело

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі