Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Закарпатті 16 громад об’єдналися заради будівництва сміттєсортувального заводу

Важливо

Полянській громаді на Закарпатті вдалося підписати договори із 16-ма довколишніми громадами щодо створення сміттєсортувального заводу на 80 робочих місць.

Про це повідомили на сайті decentralization.gov.ua.

“Міжмуніципальне диво. 16 громад Закарпаття разом будують сміттєсортувальний завод”, – презентували там.

Обсяг інвестицій у будівництво становить 12 млн євро, 9 із яких мають вкласти німецькі інвестори, а ще 3 млн євро мають надійти через субвенцію на соціально-економічний розвиток.

Усі громади, що підписали договори, виділили свою частку грошей відповідно до кількості жителів на створення проєктної документації майбутнього заводу, яка вже повністю готова. Також вони взяли на себе зобов’язання регулярно доправляти власним коштом сміття зі своїх громад до селища Поляни, що є відомим водолікувальним курортом.

За попередніми розрахунками, майбутній завод повинен переробляти близько 60 тис. тонн відходів на рік. Переробка планується стовідсоткова, тобто на полігони не мають вивозити жодного сміття. З пластмаси та пластика завод повинен виготовляти щороку близько 3 тис. тонн пального для промислових печей, і паливні брикети одразу ж купуватимуть німецькі компанії, сплачуючи при цьому на українській митниці всі необхідні платежі.

Після будівництва заводу також планується вилучити для переробки весь пластик зі сміттєзвалищ Полянського кластеру, а самі сміттєзвалища рекультивувати і закрити. На це заплановано близько 4 млн євро. Ці гроші мають надійти від продажу СО2-сертифікатів, які планується реалізовувати на суму близько 600 тис. євро щороку.

Біологічні відходи будуть використовуватися для виробництва біогазу. Таким чином Полянський завод не тільки не шкодитиме екології, але й навіть захищатиме її.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі