Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

+1: американка стала третім відомим пацієнтом, який перейшов у ремісію до ВІЛ-інфекції

Важливо

Американка стала третім відомим пацієнтом, який перейшов у ремісію до ВІЛ-інфекції після трансплантації стовбурових клітин.

Про це повідомило CNN.

“Жінка отримала високі дози хімієтерапії, що знищила клітини її крові. Пізніше їй зробили трансплантацію стовбурових клітин від дорослого члена сім’ї, щоб поповнити рівень клітин крові. Також вона отримувала стовбурові клітини через пуповинну кров від неспорідненої новонародженої дитини, оскільки у пуповинній крові була мутація, стійка до ВІЛ-інфекції”, – розповіли там.

Американські дослідники не розкривають ім’я пацієнтки, її називають жінкою середнього віку та змішаної раси. У 2013 році в неї діагностували ВІЛ, а через чотири роки поставили діагноз лейкемія.

Трохи більше ніж через три роки після трансплантації у 2017 році жінка припинила приймати антиретровірусну терапію проти ВІЛ. Через 14 місяців із того часу ВІЛ в організмі пацієнтки не виявляли.

Доктор Маршалл Глесбі, який був членом дослідницької групи, розповів, що пуповинна кров береться з національного сховища. Це дозволяє науковцям знаходити зразки з мутацією, стійкою до ВІЛ. Цей вид мутації зустрічається переважно в людей північноєвропейського походження, що обмежує трансплантації для людей неєвропеоїдного походження.

Проте американська пацієнтка — представниця змішаної раси, а те, що трансплантація їй підійшла, може говорити про ширше коло людей різних рас, яким можна провести таку процедуру.

Крім того, уже 4,5 року жінка у стадії ремісії щодо онкозахворювання. У неї не було реакції «трансплантат проти господаря», коли донорські клітини атакують клітини реципієнта після трансплантації, на відміну від двох інших відомих пацієнтів, які вилікувалися від ВІЛ після трансплантації стовбурових клітин.

Науковці кажуть, що на рік близько 50 людей із ВІЛ та раком крові можуть отримати користь від трансплантації стовбурових клітин. Водночас такий метод лікування не підходить більшості людей із ВІЛ-інфекцією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі