Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Президент України візьме участь у Мюнхенській конференції – там буде понад 30 лідерів держав

Важливо

Президент України Володимир Зеленський візьме участь в цьогорічній Мюнхенській безпековій конференції (MSC), яка відбудеться офлайн. У ній візьмуть участь понад 30 світових лідерів. А ось очільник РФ Володимир Путін запрошення відхилив.

Про це повідомило Deutsche Welle.

Безпекова конференція відбудеться в середині лютого. На ній зокрема виступить канцлер Німеччини Олаф Шольц, який назве принципи зовнішньої політики нового уряду своєї країни.

США там представлятимуть держсекретар Ентоні Блінкен, 30 конгресменів і, ймовірно, віцепрезидентка Камала Гарріс. Вона свою участь ще не підтвердила, але організатори конференції на її візит розраховують.

Серед інших важливих гостей — генеральний секретар Єнс Столтенберг, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та міністр закордонних справ Китаю Ван Ї. Питання візиту президента Франції Емманюеля Макрона зараз вирішують.

Голова MSC Вольфганг Ішингер зазначив, що хоча Путін відмовився приїхати на конференцію особисто, не виключена його участь у режимі онлайн.

«Чи скористається Москва можливістю не лише представити свою позицію у листах США та НАТО, але й викласти її ще раз перед компетентною та високопоставленою публікою, залежить тільки від неї», — сказав Ішингер.

Мюнхенська безпекова конференція — щорічна конференція, яку організовують з 1962 року. Спершу у ній брали участь лише представники країн НАТО, але після розпаду Радянського Союзу до заходу почали долучати і посадовців з України, Росії, Китаю та інших країн.

Що за листи?

Ідеться про вимоги Росії від НАТО більше ніколи не розширюватися на схід, зокрема не брати Україну. США та Альянс уже відповіли й не погодилися на такі вимоги. 

Ці вимоги з’явилися на тлі того, як Москва почала стягувати свої війська до кордонів з Україною. За даними Міноборони, біля кордонів України залишаються 130 тисяч російських військових (наземні, морські війська та авіація). А в Білорусі на лютий заплановані військові навчання з Росією, і солдати вже прибувають до країни.

В українській розвідці казали, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Американські розвідники (відповідно до можливого сценарію, яким поділився Bloomberg) вважають, що наступ на Україну може відбутися у трьох напрямках: з окупованого Криму, Білорусі та з боку російського кордону.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі