Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Соцмережа, якій понад 50 тисяч років – заінтриговані? Учені знайшли дещо дивовижне

Важливо

Вчені виявили в Африці найстарішу у світі соцмережу, яка процвітала вже 50 тисяч років тому. Люди у ній передавали повідомлення за допомогою намиста із яєчної шкаралупи.

Дослідження провели німецькі вчені з Інституту історії людства імені Макса Планка в Єні та опублікували в журналі Nature, повідомили в The Guardian.

Зазначається, що така мережа зв’язків простягалася на тисячі кілометрів по всій Африці. Але, на відміну від свого сучасного електронного еквівалента, вона використовувала набагато простіші речі та ґрунтувалася на обміні та торгівлі намистами, виготовленими зі шкаралупи страусових яєць — однієї з найдавніших форм особистої прикраси людства.

Дослідження вчених із Німеччини охоплювало вивчення більш ніж 1500 таких намист, які були розкопані більш як у 30 місцях на півдні та сході Африки. Ретельний аналіз показує, що люди, які робили таке намисто, обмінювалися ним на величезні відстані, надсилаючи таким чином символічні повідомлення та зміцнюючи зв’язки.

Порівнявши зовнішній діаметр шкаралупи, діаметр отворів усередині та товщину стінок яєчної шкаралупи, вчені з’ясували, що близько 50 тисяч років тому люди у східній та південній Африці почали робити зі страусових лушпинок майже однакові намистини.

Однак ці групи та спільноти були розділені величезними відстанями, що передбачає існування соціальної мережі, що розтягнулася на тисячі миль та з’єднувала людей у ​​віддалених регіонах.

“Результат дивовижний, але закономірність зрозуміла”, — зауважив один з авторів дослідження Імін Ван.

Примітно, що таке ж намисто продовжують виготовляти племена мисливців-збирачів в Африці й до сьогодні.

Але перша у світі соціальна мережа не проіснувала довго. Близько 33 тисяч років тому характер носіння намиста різко змінився: воно зникло з Південної Африки, але збереглося в Східній Африці. Вчені припускають, що за цим стояли кліматичні зміни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі