Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Король Нідерландів відмовився від «золотої карети» – чому це раптом?

Важливо

Король Нідерландів Віллем-Олександр оголосив, що не користуватиметься «золотою каретою» королівської сім’ї, де на одній стороні зображено картину, що прославляє колоніальне минуле країни.

Про це повідомило AP.

У відеозверненні король оголосив, що «золота карета знову зможе їздити лише тоді, коли Нідерланди будуть готові, а зараз це не так».

Одна сторона карети прикрашена картиною під назвою «Данина з колоній», те зображені темношкірі люди та вихідці з Азії. Один з них стоїть на колінах, пропонуючи товари сидячій молодій білій жінці, яка символізує Нідерланди.

«Золоту карету» ще у 1898 році отримала Королева Вільгельміна як подарунок від жителів Амстердама. З того часу її використовує королівська сім’я Нідерландів для перевезення монархів під щорічного звернення короля до парламенту країни, а також під час важливих церемоній.

Попри поширену думку, карета зроблена з позолоченого тикового дерева, а деякі частини декоровані малюнками. Один із таких ㅡ картина «Данина з колоній» на лівій панелі карети ㅡ викликала багато суперечок. Активісти закликають зняти її, оскільки на ній зображені напівоголені раби, які підкоряються королівському дому.

Історики, навпаки, стверджують, що на картині не зображені раби чи королівська родина, а також немає прославлення колоній. Натомість вказують, що ця панель показує відносини з колоніями на той момент.

Суперечки щодо картини тривають вже не один рік. Король Нідерландів заявив, що «немає сенсу засуджувати й відкидати те, що сталося через призму нашого часу».

«Проста заборона історичних об’єктів та символів, безумовно, теж не є рішенням. Натомість потрібні узгоджені зусилля, які йдуть глибше і займають більше часу. Зусилля, яке нас об’єднує, а не розділяє», ㅡ сказав він.

Активісти, що борються з расизмом у Нідерландах, привітали таке рішення короля, але зазначили, що він сказав «мінімум», від того, що міг.

Після тривалої реставрації «Золота карета» виставляється в Амстердамському музеї.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі