П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Великій Британії тестують чотириденний робочий тиждень

Важливо

У Великій Британії запускають експериментальний проєкт із чотириденним робочим тижнем. До нього долучилися близько 30 британських компаній, які протягом шести місяців тестуватимуть скорочений графік роботи.

Про це повідомили в Independent.

“Глобальна кампанія 4 Day Week організувала проєкт у Великій Британії у партнерстві з аналітичним центром Autonomy та дослідниками Оксфордського університету, Бостонського коледжу та Кембриджського університету”, – зазначили там.

Близько 30 британських фірм погодилися дозволити своєму персоналу працювати до 32 годин на тиждень без скорочення їх заробітної плати та пільг. Хоча, як вказує Bloomberg, деякі фірми планують попросити співробітників розподілити ці 32 години на п’ять днів.

Нагадаємо, минулого року у Великій Британії провели дослідження, яке показало, що чотириденний робочий тиждень допоможе скоротити шкідливі викиди, створити нові робочі місця, поліпшити психічне та фізичне здоров’я людей та зміцнити сім’ї та громади.

Професор соціальних наук у Кембриджському університеті Брендан Берчелл, розповів, що ця модель має «величезний потенціал», щоб перетворити розмови про переваги скороченого робочого тижня в дискусії про те, як компанії реально можуть впровадити його на своїх робочих місцях.

Модель чотириденного робочого тижня вже випробовують в Іспанії, Новій Зеландії, Японії, Ісландії тощо. Так, наприклад, після запровадження 4-денного робочого тижня у Microsoft Japan продуктивність працівників зросла на 40%.

Учасники експерименту у Новій Зеландії розповідали, що стали менше нервувати, продуктивність праці зросла, а витрати компанії на електроенергію скоротилися. Хоча частина співробітників заявила, що у додатковий вихідний сумували за колегами та роботою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі