П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Учені знайшли екологічний спосіб отримання яєчного білка

Важливо

Фінські науковці заявили, що отримання яєчного білка за допомогою генномодифікованих мікробів має менш негативний вплив на довкілля.

Про це повідомили в журналі Nature Food.

“Науковці з Гельсінського університету, Центру технологічних досліджень Фінляндії VTT та компанії Solar Foods порівняли вплив на довкілля вироблення білка курячого яйця мікробами в промислових масштабах (100 тисяч кг) та отримання такої ж кількості з курячих яєць”, – ідеться у повідомленні.

Учені зазначили, що для вироблення білка за допомогою мікробів потрібна електроенергія. Тому доцільність цієї технології буде різною залежно від забезпеченості країн електрикою. За основу дослідники взяли три країни — Німеччину, Польщу і Фінляндію.

Дослідження показало, що вироблення яєчного білка мікробами є економічно вигідним у разі збільшення частки відновлюваних джерел енергії, а також є більш дружнім до природи. Однак виробляти в такий спосіб курячий білок у промислових масштабах поки що не планують.

Це важливо тим, що для отримання яєчного білка у звичний спосіб потрібно доглядати за курми, тобто використовувати багато води й розширювати території для ведення сільського господарства. 

Учені кажуть, що це може негативно позначатися на екології через збільшення масштабів розведення. Також це може спричинити частіші спалахи інфекцій, що передаються від птахів до людей. 

Тому науковці вирішили розробити альтернативні варіанти. Ним якраз і може стати використання генномодифікованих мікробів, яких навчили виробляти овальбумін — головний білок курячого яйця, що становить 60-65% його повної білкової маси.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі