П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Працівникам Panasonic дозволили працювати чотири дні на тиждень

Важливо

Японська корпорація Panasonic вирішила дозволити своїм працівникам за бажання працювати по чотири дні на тиждень.

Про це повідомили в Nikkei.

“Згідно з заявою компанії, хочуть покращити самопочуття працівників і дати їм більше часу на розвиток й особисті інтереси. Умови визначатиме кожен офіс самостійно”, – пояснили там.

Скорочення робочого тижня чимдалі більше практикують різні компанії світу, однак для Японії це доволі екзотичний крок. Країна відома трудоголізмом, тут навіть існує окреме поняття для смерті від надмірної роботи — каросі. Традиційна корпоративна культура, наприклад, негласно забороняла співробітникові лишати офіс до того, як додому піде керівництво.

При цьому протягом останніх пів століття Японія лишається на останньому місці за продуктивністю праці серед країн G7.

Втім, зараз, не в останню чергу завдяки рухам за права працівників, трудова культура в Японії стає м’якішою, умови праці покращуються, а молоді люди частіше змінюють місце роботи та воліють більше часу приділяти собі. Якщо наприкінці 1980-х японець у середньому працював 2097 годин на рік проти 1828 годин у США та 1702 у Франції, то зараз це число знизилося до 1714.

Тож з’являються компанії, які пропонують працівникам працювати менше. У 2017 році Yahoo Japan і страхова компанія Sompo Himawari дозволили брати третій вихідний тим, хто має маленьких дітей або літніх родичів, які потребують піклування.

Цьогоріч айті-компанія Encourage Technologies запровадила чотириденний робочий тиждень, щоб приваблювати молодих талановитих спеціалістів.

Ця тенденція втілюється з труднощами. Чимало компаній, які вирішують перейти на чотириденний тиждень, одночасно й знижують зарплату. Хтось, як-от Metawater, зобов’язує відпрацьовувати п’ятий день в інші чотири. Та й самі працівники уникають брати зайві вихідні, побоюючись, що колеги їх підсидять.

У цей час практика скорочення робочого тижня у світі демонструє позитивні результати. Так, дослідження 2019 року, проведене Університетом Редінга, виявило, що понад 60% компаній у Великій Британії відчули зростання продуктивності після запровадження чотириденного тижня. Масштабне дослідження, яке проводили в Ісландії, також показало, що продуктивність за такого графіку не зменшується.

В Україні понад 70% роботодавців в якості експерименту готові перейти на чотириденний робочий тиждень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі