Вівторок, 19 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні починають вводити бустерну дозу вакцини – кому саме?

Важливо

В Україні відтепер вводитимуть бустерну (ревакцинальну) дозу вакцини проти коронавірусу медикам та співробітникам інтернатів.

Про це повідомило міністерство охорони здоров’я.

На препарат можна буде розраховувати лише через 6 місяців після другої дози. Для бустерної дози використовуватимуть лише м-РНК-вакцини — Moderna або Pfizer.

Зазначимо, що є різниця між бустерною та додатковою дозою вакцини. Бустерну (ревакцинальну) дозу вводять, щоб посилити імунну відповідь/ефективність вакцини, яка з часом знижується. Натомість додаткову вводять для кращого захисту людей, які через стан свого здоров’я мають нижчу ефективність вакцин порівняно з іншими.

Навіщо потрібні додаткові та бустерні дози?

Вони краще захищають організм від коронавірусу, адже з часом ефективність вакцин може знижуватися. Наприклад, ефективність захисту вакцини Pfizer від інфікування COVID-19 за шість місяців після щеплення другою дозою знижується до 47%. А втім, захист від госпіталізації залишається досить високим — 93%.

Національна технічна група експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) ще у жовтні рекомендувала МОЗу почати вводити додаткові й бустерні дози певним категоріям населення. 13 грудня МОЗ дозволило вводити додаткову дозу людям з ослабленим імунітетом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі