Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Антитютюновий законопроєкт ухвалено – що змінилося?

Важливо

Верховна Рада на своєму засіданні 16 грудня в цілому ухвалила антитютюновий законопроєкт №4358. Він, зокрема, має врегулювати пристрої для куріння, урівнявши їх зі звичайними сигаретами.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина.

“Україна зробила прорив в боротьбі з тютюнопалінням”, – заявила Стефанишина.

«За» проголосували 317 депутатів. Законопроєкт прирівнює пристрої для нагрівання тютюну та електронні сигарети до звичайних. Відтепер їх не можна буде курити в громадських приміщеннях.

Також законопроєкт забороняє продавати електронні пристрої для куріння людям до 18 року, рекламувати, спонсорувати чи стимулювати їх продаж.

Крім того, попередження про наслідки куріння тепер має бути комбінованим, тобто містити картинку й текст, і займати 65% від розміру пачки, а не 50%, як було раніше. Також 30% пачки тепер займатиме попередження на пакуваннях електронних сигарет і рідин для них. 

Законопроєкт також забороняє продаж ароматизованих смакових (фруктові, цукерки, ментол та ін.) тютюнових виробів та електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів.

У пояснювальній записці йдеться, що такі вироби приваблюють дітей та молодь до початку куріння, створюючи хибне враження про наслідки вживання тютюнових виробів.

Як уточнили в Міністерстві охорони здоров’я, закон набирає чинності через 18 місяців від дня його опублікування

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі