П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Клітини мозку людини тепер вміють грати у віртуальний пінг-понг – нова розробка австралійських науковців

Важливо

Дослідники австралійської компанії Cortical Labs виростили мінімозок і навчили його грати в комп’ютерну тенісну гру Pong. Навчання зайняло у клітин лише п’ять хвилин, натомість у нейромереж — аж півтори години.

Про це повідомили в науковому журналі New Scientist.

Для експерименту науковці розмістили близько мільйона живих клітин людського мозку у чашці Петрі, до якої під’єднали мікроелектроди — вони стимулювали та аналізували нейронну активність.

Клітини грали в спрощену версію Pong для одного користувача — у цій грі потрібно відбивати кульку від стіни віртуальною ракеткою. По черзі електричні сигнали надсилали то в праву, то в ліву частину масиву, щоб показати, де розташований м’яч, а у відповідь мінімозок запускав нейрони для управління ракеткою.

За даними Cortical labs, для освоєння гри клітинам знадобилося від 10 до 15 ігрових сесій, тоді як штучному інтелекту знадобилося приблизно 5 тисяч сесій. Проте коли клітини грали проти нейромереж, то вигравали нейромережі.

Очільник дослідження Бретт Каган назвав колекцію клітин «мозком кіборга», оскільки в майбутньому технологія дозволить створювати біороботів, здатних до навчання.

Cortical labs — це компанія, яка за допомогою синтетичної біології поєднує живі біологічні нейрони з кремнієм для створення нових гібридно-біологічних комп’ютерних чипів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі