Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні вагітним вдягають VR-окуляри під час перейм

Важливо

У державних пологових будинках Києва почали використовувати окуляри віртуальної реальності для полегшення болю під час перейм.

Про це повідомили в ТСН.

“Вагітні одягають VR-окуляри, в яких — заспокійливі пейзажі, лунає музика, а голос підказує, як правильно дихати”, – розповіло видання.

Такі пологи найчастіше обирають, коли не хочуть використовувати медикаментозне знеболення. Вагітні отримують такі віртуальні окуляри безкоштовно, після тренування, на якому пояснюють, як користуватись гаджетом.

«Якщо мати спокійна в пологах, в неї немає стільки адреналіну — це надалі впливає на лактацію і дає змогу швидше прикласти дитину до грудей», — вважає заступниця директора Київського перинатального центру з неонатології Олена Барановська.

У низці клінік за кордоном VR-окуляри застосовують для пацієнтів, які відчувають стрес або біль, зокрема для того, щоб знизити ризики застосування седативних і знеболювальних препаратів. Так, у США для пацієнтів з опіками розробили віртуальну гру «Сніговий світ». У деяких випадках люди, занурені у відеогру, заявляли, що відчувають менший біль, ніж коли вживали морфін.

Низка досліджень справді свідчить про можливий потенціал використання віртуальної реальності в медицині, переважно як «віртуальної анестезії». Однак у висновках автори цих досліджень зазначили: поки що даних щодо ефективності цієї технології недостатньо й науковий світ потребує більше клінічних випробувань, які б оцінювали не лише суб’єктивні враження піддослідних, але й фізіологічні показники.

Крім того, у VR-терапії можуть бути й побічні ефекти, такі як нудота, запаморочення та просторова дезорієнтація. Також віртуальні ігри можуть викликати залежність, особливо якщо мозок починає асоціювати їх із полегшенням болю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі