П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Новій Зеландії обрали переможця конкурсу «Птах року»

Важливо

Переможцем конкурсу «Птах року» у Новій Зеландії вперше став довгохвостий кажан, який є ссавцем, а не птахом. До голосування його включили, щоб привернути увагу до зникнення цього виду.

Про це повідомило BBC.

“56 733 людини віддали свої голоси на цьогорічному конкурсі. З них довгохвостий кажан отримав 7031 голос, а какапо — папуга, що не літає, і перемогла у минулорічному конкурсі, — 4072”, – ідеться у повідомленні.

Організатори конкурсу Forest & Bird повідомили про включення кажана до переліку учасників на початку жовтня. Так вони хотіли привернути увагу до цих тварин, кожен вид яких перебуває під загрозою.

bbc.com

Частина людей обурюється перемогою кажана, називаючи такий результат «вкраденими виборами». Деякі користувачі у соцмережах невдоволені результат через пандемію коронавірусу, оскільки поширювалась думка, що COVID-19 з’явився від кажанів, що остаточно не підтвердили.

Однак у Forest & Bird запевняють, що не ставили собі ціль відновити імідж кажанів. «Голосування за кажанів — це голосування за боротьбу з хижаками, відновлення середовища для проживання та боротьбу зі змінами клімату, щоб захистити кажанів», — йдеться у заяві організації.

Конкурс «Птах року» в Новій Зеландії сприймають доволі серйозно: голоси за учасників змагань збирають у соцмережах, окремі з них фігурують у рекламних кампаніях. Стежать і за вкиданням голосів.

У 2020 році організатори виявили, що за плямистого ківі надійшли 1,5 тисячі голосів з однієї ІР-адреси — шахраїв викрили, а птаха позбавили цих голосів. А роком раніше зафіксували кількасот голосів із Росії: спершу це назвали втручанням у голосування, але потім їх визнали законними й зарахували. Цьогоріч організатори не зафіксували жодних порушень.

Змагання птахів Нової Зеландії має на меті привернути увагу до їхніх проблем: 80% місцевих видів перебувають під загрозою вимирання через скорочення ареалу проживання, зміни клімату, завезених хижаків, діяльність людини тощо

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі