Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Австрії розробили законопроєкт про право тяжкохворих добровільно йти з життя

Важливо

Уряд Австрії на вимогу Конституційного суду розробив законопроєкт про асистований суїцид — право тяжкохворих добровільно йти з життя. Голосування за документ має відбутися в грудні 2021 року, після чого він набуде чинності в січні.

Про це повідомили в APA.

“На основі заяви тяжкохворий пацієнт отримує право на придбання ліків, які допоможуть йому з евтаназією (пасивна евтаназія). Їх він повинен приймати самостійно; в деяких випадках (приміром, якщо людина нездатна пересуватися) дозволяється допомога іншої людини”, – зазначили там.

Так, відповідно до законопроєкту, людина, яка добровільно вирішила піти з життя, повинна особисто підписати спеціальну заяву. Це стосується лише повнолітніх громадян; крім того, забороняється активна пряма евтаназія (тобто здійснена без згоди пацієнта).

Людина, яка погодилася на асистований суїцид, зможе скласти заповіт лише через 12 тижнів після укладання заяви. Її мусять підтвердити два лікарі, один із яких повинен мати кваліфікацію паліативного терапевта. За необхідності можлива додаткова консультація психолога чи психіатра.

Законопроєкт про асистований суїцид уряд Австрії розробив на вимогу Конституційного суду. Той у грудні 2020 року постановив, що кримінальна відповідальність за допомогу людині піти з життя інколи порушує її право розпоряджатися власною долею.

У разі ухвалення законопроєкту Австрія з 2022 року стане однією з небагатьох країн Європи, де дозволена евтаназія. Нині в цьому переліку — Бельгія, Нідерланди, Швейцарія, Люксембург, Німеччина, де заборона асистованого суїциду в приватних клініках була скасована в лютому 2020 року, та Іспанія, яка дозволила евтаназію в березні 2021-го.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі