П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дівчина придумала новий контрацептив для чоловіків

Важливо

Випускниця Мюнхенського університету Ребекка Вайс розробила пристрій, який за допомогою ультразвуку знижує активність сперматозоїдів, запобігаючи заплідненню під час сексу. Пристрій відзначили премією імені винахідника Джеймса Дайсона в Німеччині.

Про це повідомило news.com.au.

“Коли я з партнером шукала альтернативний метод [контрацепції], ми усвідомили, що для чоловіків контрацептивів майже нема. І це проблема не лише моя, вона стосується багатьох людей, що видно з того, як у світі все частіше говорять про відсутність альтернатив контрацепції”, — розповіла Вайс.

Створений Вайс пристрій має назву COSO. Його описують як «ванночку для яєчок», що діє на них ультразвуковими хвилями. Ті тимчасово усувають мобільність сперматозоїдів, унаслідок чого під час сексу яйцеклітина жінки не може бути запліднена.

Застосовувати COSO спершу потрібно протягом двох тижнів під наглядом лікаря, щоб він дав ефект. Після цього мобільність сперматозоїдів буде обмежена щонайбільше на шість місяців.

За словами Вайс, ідея зробити новий контрацептив для чоловіків у неї виникла після того, як у неї діагностували рак шийки матки. Ймовірність його виникнення вища у жінок, які вживають протизаплідні пігулки, — що дівчина й робила.

COSO дівчина поклала в основу магістерської роботи, коли завершувала Мюнхенський університет. За свій винахід Вайс уже здобула німецьку премію імені Дайсона — майже 3700 доларів. Тепер змагається за міжнародну нагороду в межах цієї ж премії, призовий фонд якої становить понад 55 тисяч доларів. Переможця оголосять 17 листопада.

На премії Вайс не збирається зупинятися. Вона каже, що COSO повинен пройти клінічні випробування, щоб чоловіки могли використовувати його в більшому масштабі. Хоча її дослідження не виявили жодних побічних ефектів і показали оберненість такого способу контрацепції.

Головними методами чоловічої контрацепції є використання презерватива й вазектомія, яка передбачає хірургічне втручання й назавжди позбавляє чоловіка здатності зачати дітей. Не існує, приміром, протизаплідних пігулок для чоловіків — хоча, за даними одного опитування, за них висловилися понад 50% респондентів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі