П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оголосили переможців Нобелівської премії з економіки

Важливо

Лауреатами Нобелівської премії з економіки у 2021 році стали канадо-американець Девід Кард, американець Джошуа Ангріст та нідерландсько-американський економіст Гуідо Імбенс.

Про це повідомили пресслужба Нобелівської премії.

Так, першу половину премії отримає Девід Кард «за його емпіричний внесок в економіку праці». Натомість другу половину розділять Джошуа Ангріст та Гуідо Імбенс — «за методологічний внесок в аналіз причиново-наслідкових зв’язків».

Девід Кард — економіст з питань праці та професор економіки Каліфорнійського університету в Берклі. 

Він став відомим ще у 1980-х роках завдяки дослідженню про те, що підвищення мінімальної заробітної плати в Нью-Джерсі не призвело до скорочення кількості робочих місць.

Джошуа Ангріст — професор економіки Массачусетського технологічного інституту. Він відомий завдяки своїм дослідженням економіки праці, міст та освіти.

Ангріст також досліджував наслідки державної політики та соціальних і економічних змін на життя суспільства. Цей науковець є одним із засновників і директором школи, яка вивчає зв’язок між людським капіталом і нерівністю доходів в США. 

Гуідо Імбенс — професор економіки Стенфордської вищої школи бізнесу. Його спеціалізація — економетрія та методи побудови причиново-наслідкових зв’язків.

Разом з Ангрістом у 1990-х роках він удосконалив методологію суспільних досліджень, які проводять шляхом експерименту.

Офіційно премія з економіки пам’яті Альфреда Нобеля не називається Нобелівською. Цю нагороду заснував держбанк Швеції в 1968 році. Відтоді банк щорічно відраховує Нобелівському фонду суму, що дорівнює розміру грошової нагороди премії.

Нащадки Альфреда Нобеля невдоволені присудженням «неофіційної» премії, адже винахідник не просто не згадав у заповіті економістів, а й недолюблював їх.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі