Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Африці ще одна країна відмовилася від смертної кари – закон підписано президентом

Важливо

Президент Сьєрра-Леоне Джуліус Маада Біо 8 жовтня підписав закон про скасування смертної кари, який парламент ухвалив ще в липні 2021 року. Країна стала 23-ою на Африканському континенті, що вдалася до цього кроку.

Про це повідомили AFP.

“Ми, як держава, сьогодні очистилися від страхіть жорстокого минулого… Сьогодні ми підтверджуємо нашу віру у святість людського життя”, — заявив Джуліус Маада Біо під час підписання закону.

Відповідно до закону, замість смертної кари в Сьєрра-Леоне застосовуватиметься покарання у вигляді ув’язнення на строк від 30 років до довічного. Її раніше призначали за найтяжчі злочини, як-от убивство чи заколот проти державної влади.

Востаннє смертну кару в Сьєрра-Леоне застосовували у 1998 році: тоді за спробу державного перевороту роком раніше стратили 24 військових. Після цього смертні вироки також траплялися, але їх зрештою замінювали на м’якші покарання.

За даними правозахисної організації Amnesty International, станом на 2020 рік у Сьєрра-Леоне на виконання смертного вироку очікували 94 людини. Але при цьому сімох людей помилували, а жодної страти так і не відбулося.

Сьєрра-Леоне стала 23-ою країною Африки (із 54) і 110-ою країною світу, де скасували смертну кару. Ще у 34 країнах світу, підрахували в Amnesty International, смертна кара існує на законодавчому рівні, але на практиці вироки не виконуються.

Сьєрра-Леоне була заснована у 1787 році як колонія Британської імперії й проголосила незалежність у 1961-му. Країна з населення у 7,5 мільйона вважається однією з найбідніших у світі попри великі поклади алмазів.

У 1991-2002 роках Сьєрра-Леоне охопила громадянська війна, яка забрала близько 120 тисяч життів. У 2014-2016 роках країну вразив спалах вірусу Ебола, від якого загинули майже чотири тисячі людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі