П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З початком жовтня в Україні видаватимуть виключно е-лікарняні

Важливо

З 1 жовтня в Україні усі лікарняні почнуть оформлювати в електронному форматі. Лікар муситиме внести дані до електронної системи охорони здоров’я.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький.

“З 1 жовтня оформлення усіх лікарняних буде відбуватись винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я”, – анонсував він.

Радуцький пояснив, що причиною такого нововведення стало те, що на виплату лікарняних Фонд соціального страхування України витрачає великі кошти. Так, за 8 місяців цього року отримано для виплат листків непрацездатності на суму майже 10 млрд грн:“Співробітники Фонду фізично здатні перевірити не більше 10% лікарняних. Тому «індустрія» продажу фіктивних листків в Україні традиційно доволі масштабна”.

Таким чином, впровадження е-лікарняних дозволить більш ефективно боротися з корупцію. Електронна система дозволяє перевірити, скільки та кому той чи інший лікар надав листів непрацездатності. Кожен документ буде затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

Система е-лікарняних запрацювала вже з червня, а з 1 вересня усі медичні заклади мали перейти на оформлення е-лікарняних. Але на початок осені з 3 тисяч закладів у електронній системі змогли працювати лише 2,2 тисячі.

Через не готовність усіх закладів перейти на відповідну систему, МОЗ провело навчання, його пройшли 137 тисяч медичних працівників. Тепер же 2,9 тисячі медзакладів вже оформлюють е-лікарняні, з початку роботи системи створено майже 1 млн медичних висновків про непрацездатність.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі