Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Польща добуватиме газ на заході України – це має збільшити незалежність від Росії

Важливо

Польська нафтогазова компанія PGNiG та Energy Resources of Ukraine підписали угоду про створення партнерства та початок реалізації проєкту з видобутку газу на заході України.

Про це повідомило польське видання Polsatnews.pl.

“Крім вітчизняного виробництва, у Польщі є співпраця PGNiG щодо видобутку газу на заході України… Це має збільшити незалежність від Росії”, – заявив голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький.

Зокрема, 31 серпня народний депутат Андрій Герус повідомляв, що на газовій конференції Gazterm була підписана угода про співпрацю компаній PGNiG та ERU Management Services, яка передбачає, що ці дві компанії створюють партнерство 85%/15% та розпочинають реалізацію видобутку газу на заході України.

Зокрема, польська компанія має отримати контрольний пакет акцій «Карпатгазвидобування», який є власністю українсько-американської компанії ERU. «Карпатгазвидобування» має ліцензію на розвідку та видобуток газу в західній частині Львівської області, що прилягає до польського кордону.

Герус зазначав, що це перша інвестиція польської PGNiG у газовидобуток в Україні. Зокрема, на першому етапі планується інвестувати 50 мільйонів доларів, а в майбутньому обсяг інвестицій може сягнути 500 мільйонів, сказав депутат.

До того, у березні, «Нафтогаз» оголошував, що разом із PGNiG шукатимуть газ на заході України. Тоді ж повідомляли, що першочерговий акцент компанії зроблять на вивченні можливостей для спільної розвідки нових площ в Україні, що межують із польським кордоном.

Про що ще казали?

Моравецький назвав російський газопровід «Північний потік -2» «формою співробітництва між Росією та Німеччиною, що зменшує роль транзиту через Україну та Польщу». Він також зауважив про гібридні загрози, провокації та імперські прагнення з боку Росії й додав, що Польщі важливо підтримувати суверенітет країн-сусідів, зокрема й України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зі свого боку зазначив важливість надання Польщею політичної та технічної підтримки для синхронізації української енергосистеми з європейською мережею ENTSO-E.

“Упевнений, Польща розуміє та підтримує наше прагнення приєднатися до європейської енергосистеми як на тлі гібридної агресії Російської Федерації, так і в контексті перспективи членства України в ЄС”, — сказав він.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі