П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Що потрібно для щастя – 8 правил Артура Шопенгауера

Важливо

Клубер
Видання саморозвитку.

Після смерті філософа серед його особистих речей був виявлений рукопис під назвою «Мистецтво бути щасливим». Цікаво, що, незважаючи на всі песимістичні ідеї, які Шопенгауер відстоював протягом свого життя, він розробив ряд правил, що можуть допомогти уникнути страждань…

Німецький філософ Артур Шопенгауер був справжнісіньким песимістом, але сформулював ряд правил, які допомагають стати щасливими. Він виходив з того, що щастя – це абсолютно суб’єктивне відчуття, ілюзія.

Після смерті філософа серед його заміток і особистих речей був виявлений рукопис під назвою «Мистецтво бути щасливим». Цікаво, що, незважаючи на всі песимістичні ідеї, які Шопенгауер відстоював протягом свого життя, він розробив ряд правил, що можуть допомогти уникнути страждань. Філософ стверджував, що кожна людина може досягти цієї ілюзії – стану щастя. Для цього необхідно дотримуватися певних правил:

1. Перше правило Шопенгауера: не порівнюйте, щоб не заздрити

Перше правило говорить, що необхідно викорінити звичку порівнювати себе з іншими, що нерідко викликає заздрість. Згідно думці Шопенгауера, заздрість – дуже негативна емоція, яка краде радість і щастя у людини. Їй завжди і всього буде бракувати, вона всім і всіма буде незадоволена.

Заздрість веде нас у протилежний бік від щастя – до печалі. Крім того, коли ми порівнюємо себе з більш успішними, красивими ітд, на наш погляд, людьми, то починаємо сумніватися в собі, що ще погіршує ситуацію. Щоб уникнути цих страждань, Шопенгауер наполегливо радив не порівнювати. Кожна людина індивідуальна, – і в цьому її краса і особливість. У всіх своя ситуація і свої можливості. Тому виходити слід виключно з цього, а не з того, як багато кому вдалося досягти в житті.

2. Не переживайте через невдачі

Ще одне з правил щастя Шопенгауера вчить не брати невдачі, викликані нашими хибними рішеннями, аж надто близько до серця. Німецький філософ закликає завжди робити все можливе, а про те, як складеться далі – не турбуватися. Коли намагаєшся щосили і зробив все можливе, немає сенсу турбуватися через поганий результат: вище голови не стрибнеш.

3. Довіряйте своєму серцю

Шопенгауер писав про те, що всі люди дуже різні. Хтось більш творчий і креативний, хтось – більш прагматичний. Це означає, що деякі більш схильні до дії, а інші – до споглядання.

Одним словом, третє правило щастя вчить нас довіряти своєму серцю, займатися тим, що підказує душа. Але для того, щоб бути собою, необхідно спочатку пізнати себе.

4. Ви не повинні ні від кого залежати

Четверте правило щастя вчить нас покладатися в житті тільки на самих себе. Таким чином, уникнемо розчарувань і не будемо засмучуватися через поведінку інших людей. Ми не можемо контролювати оточуючих і чужі рішення, а ось свої реакції на це – цілком. Не дозволяйте іншим впливати на ваш настрій. Ви і тільки ви вирішуєте бути щасливими і радіти життю, незважаючи ні на що, або чекати, що радість хтось принесе на блюдечку з синьою облямівкою.

5. Не переоцінюйте свої бажання

Не кожне наше бажання може бути виконано, тому не варто ними вже так сильно захоплюватися. Розуміння того, що не все буде складатися так, як того хочемо, допомагає уникнути страждань і розчарувань. Навіть якщо щось і не збудеться, приймайте це філософськи – значить це було не ваше.

Реально дивіться на свою ситуацію, щоб не ставити нереальні цілі і не страждати через те, що навіть наблизитися до них не змогли. Це не означає, що не потрібно мріяти. Це просто означає, що ми повинні враховувати свої можливості, а не будувати повітряні замки.

6. Контролюйте свої очікування

Ми повинні навчитися коригувати очікування, точно так само, як і бажання. Таким чином, зможемо уникнути завищених очікувань щодо людей або обставин. Простіше кажучи, це правило нагадує про те, що на життя слід дивитися реалістично. Перешкоди завжди були, є і будуть, тому необхідно думати про те, як їх наймудріше подолати, а не мріяти про те, щоб все було гладко.

7. Цінуйте те, що у вас є

Коли справа доходить до того, щоб бути щасливими, важливо пам’ятати, що щастя насправді купити неможливо. Справжнє щастя ніяк не пов’язане з кількістю грошей або матеріальних благ. Як тільки зрозумієте це, як тільки перестанете порівнювати себе з іншими і заздрити (як було зазначено в першому пункті), усвідомлюєте, що в житті дійсно важливе. Приділяйте більше часу сім’ї, рідним, тим, кого любите. Це найцінніше і найдорожче в житті, і це те, що робить нас по-справжньому щасливими.

8. Живіть справжнім

Останнє правило пов’язане з тим, скільки часу ми витрачаємо даремно, розмірковуючи про майбутнє і шкодуючи про минуле. Переживання про завтрашній день і жаль про минулі помилки не мають жодного сенсу, не кажучи вже про те, що не зроблять вас щасливішими. Крім того, ми повинні визнати, що не можемо змінити рішення, які прийняли в минулому.

Що стосується майбутнього, то, коли ви весь час мрієте про те, що має статися, і пов’язуєте з цим щастя, відчуваєте себе незадоволеними і нещасними в сьогоденні. Тому просто насолоджуйтеся справжнім. Це все, що у нас є сьогодні: минулого вже немає, а майбутнє ще не настало.

Джерело

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі