Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Уперше побачили одна одну: в Ізраїлі вперше провели унікальну операцію по роз’єднанню сіамських близнючок

Важливо

Лікарі в Ізраїлі успішно розділили сіамських близнючок, які народилися з’єднаними на потилиці. Це перша така операція у країні та приблизно 20 — у світі.

Про це повідомило Times of Israel.

Дівчата, імена яких не розголошуються, народилися у серпні 2020 року. Вони були з’єднані на потилиці, але мали два окремі мозки. Лікарі майже одразу заявили про високі шанси розділити дітей.

До операції готувалися упродовж року. Медики створили 3D-модель голів близнючок, щоб лікарі могли підготуватися до операції.

Дівчата були з’єднані на потилиці у зоні, де не було шкіри та черепа. Тож лікарі спершу відростили для дітей шкіру, яку пересадили близнючкам на голови після розділення.

Операція розділення тривала 12 годин. Лікарі поділилися на дві бригади, які працювали у двох окремих палатах: перша команда проводила безпосередньо розділення, інша — реконструювала череп та пересаджувала шкіру.

“Будь-яке неправильне рішення могло коштувати життя. Операція була надзвичайно делікатною, оскільки проводилася між великими кровоносними судинами на головах дітей. Ми знали, що будь-яка кровотеча могла мати катастрофічні наслідки”, — розповів директор відділення дитячої інтенсивної терапії Медичного університетського центру «Сорока» Ісаак Лазар.

Після операції близнючок перевели до відділення інтенсивної терапії, наступного дня вони почали дихати самостійно. Оскільки немовлята не могли рухати головою упродовж перших 12 місяців життя, вони потребуватимуть фізичної реабілітації. Проте лікарі прогнозують високу ймовірність того, що дівчата матимуть нормальний розвиток і звичайне життя.

Через тиждень після операції у неділю, 5 вересня, діти вперше змогли подивитися одна на одну.

“Коли медсестри поклали немовлят поряд, вони дивилися одна на одну, видавали звуки, ніжно торкалися одна одної — це прекрасно”, — сказав Лазар.

В Ізраїлі відомо про народження ще двох сіамських близнюків: у 1995 та 2005 роках. Вони були з’єднані на животі.

Операцію з роз’єднання близнюків на потилиці у країні проводили вперше. У світі загалом зробили близько 20 таких операцій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі