П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Разом з американською компанією Україна збудує 5 нових енергоблоків АЕС: проєкт обійдеться у $30 млрд

Важливо

Український державний «Енергоатом» підписав меморандум з американською енергетичною компанією Westinghouse Electric про спільне будівництво нового енергоблоку Хмельницької атомної електростанції. У планах — ще 4 таких.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму Twitter.

Меморандум підписали за його присутності у Вашингтоні. Там глава держави перебуває з робочим візитом, а 1 вересня має зустрітися з президентом США Джо Байденом.

Новий енергоблок стане пілотним проєктом. Надалі, каже Зеленський, збудують іще 4 таких за технологією Westinghouse Electric. Загальна вартість проєкту — до $30 млрд.

Як уточнили в Офісі президента, документ передбачає залучення технології американської компанії щодо будівництва ядерного реактора проєкту АР1000 потужністю приблизно 1,1 ГВт.

Окрім урахування прямих інвестицій, в Україні обіцяють локалізувати частину виробництва, що дозволить бюджету отримати додаткові податкові надходження.

Також Зеленський повідомив, що український міністр енергетики Герман Галущенко та його американська колега Дженніфер Ґренголм підписали заяву про «започаткування стратегічного діалогу у сфері енергетики та клімату» між Україною та США. Що саме він передбачає, не уточнюється.

Зазначимо, наші журналісти перебувають на місці події у Вашингтоні та оперативно інформуватимуть вас про візит Зеленського до США та його зустріч із Байденом.

Про Westinghouse Electric

Компанія існує з 1886 року й займається проєктуванням енергоблоків АЕС із початку XXI століття. Також корпорація контролює до 50% комерційних енергоблоків у світі та 31% ринку постачання ядерного палива.

На українському ринку Westinghouse працює з 1992 року як постачальник послуг із модернізації систем безпеки українського парку реакторів та постачальник палива для АЕС.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі