Середа, 17 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як студентів каратимуть за плагіат? Уряд ухвалив відповідний закон

Важливо

Кабінет міністрів ухвалив порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти студентам, які порушували академічну доброчесність: списували, обманювали, вдавалися до плагіату чи хабарництва.

Про це повідомили в міністерстві освіти та науки України.

“Урядом ухвалено важливе рішення, а саме – створення правових умов, які будуть стимулювати здобувачів освіти дотримуватись академічної доброчесності та нести відповідальність у разі порушень”, – ідеться у повідомленні.

Так, відтепер на державному рівні буде визначена процедура щодо скасування ступеня чи кваліфікації фахівця. Йдеться тільки про заклади вищої освіти. Ухвала поширюється на рішення про присудження ступенів «молодший бакалавр», «бакалавр» та «магістр».

Скасування рішення про присудження цих ступенів буде здійснюватися в разі виявлення (зокрема у кваліфікаційній роботі) академічного плагіату, фабрикацій, фальсифікацій, списування, обману та хабарництва. Окрім того, ухвалений порядок передбачає добровільну відмову від ступеня.

Як за цим стежитимуть?

За тим, як студенти дотримуються академічної доброчесності, має стежити система внутрішнього забезпечення якості вищої освіти університету.

Вчена рада закладу, своєю чергою, має затвердити порядок виявлення та встановлення фактів порушення доброчесності.

Скасувати рішення про присудження ступеня вищої освіти може тільки виш, який його присуджував, або його правонаступник. 

Як кажуть у МОН, виш має перевірити інформацію про порушення академічної доброчесності та ухвалити відповідне рішення впродовж 2 місяців. За цей період студент і сам може відмовитися від ступеня.

Так, на основі експертного висновку заклад може ухвалити або скасувати рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації або визнати, що підстав для цього немає.

У разі скасування рішення про присудження ступеня відповідний документ про вищу освіту та документи, видані на його основі, будуть недійсними.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі