П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мовне питання: на Дніпропетровщині суд позбавив російську мову статусу регіональної

Важливо

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував рішення обласної ради, яке ще у 2012 році надало російській мові статус регіональної.

Рішення опублікували на сайті ОАС.

Так, до суду звернувся заступник керівника Дніпропетровської обласної прокуратури. Зрештою його позовну заяву вирішили задовольнити повністю: суд визнав рішення Дніпропетровської обласної ради про надання російській мові статусу регіональної протиправним та нечинним з 28 лютого 2018 року.

У позові йшлося саме про таку дату, оскільки саме тоді Конституційний Суд України визнав мовний закон неконституційним. Рішення суду набуде чинності після того, як закінчиться термін для подання апеляції — 30 днів.

Статус «регіональної мови» в Україні

Статус російської мови як регіональної гарантував закон України «Про засади державної мовної політики», який набрав чинності 10 серпня 2012 року. Цей статус могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв цієї мови становить не менше ніж 10% від населення відповідного регіону, а в окремих випадках — і менше як 10%.

Але після того, як КСУ визнав цей закон неконституційним, навіть термін «регіональні мови» в Україні тепер не використовується.

Проте досі залишаються чинними рішення про «регіональні мови» Луганської облради та в окремих громадах Одеської та Закарпатської областей.

Кремінь заявляв, що окремі органи місцевого самоврядування досі ведуть справи «регіональною мовою» — а це пряме порушення чинного закону.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі