Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нові можливості Дії: через додаток можна буде залишити заяву про згоду на посмертне донорство

Важливо

У мобільному додатку «Дія» з’явиться розділ, де кожен зможе залишати заяву про згоду стати донором після смерті.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Кожен, хто ухвалить рішення про найвищий вияв жертовності, зможе за свого життя залишити заяву про згоду стати донором після смерті. Це складна робота, адже інформацію про таку заяву ніхто не має бачити, поки людина жива. Навіть лікарі”, — розповів Ляшко.

За його словами, ці дані мають стати доступними тоді, коли в людини констатують смерть мозку. Відтак трансплант-координатор сформує картку потенційного донора в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації.

“Коли ці роботи будуть завершені, ми розпочнемо інформаційну кампанію з популяризації донорства органів”, — додав міністр.

Трансплантація в Україні

Операції з трансплантації органів в Україні стали можливими з квітня 2019 року, відколи набув чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Він, зокрема, регулює пересадку органів від померлої людини.

У 2019-му в Ковелі вперше за 15 років трансплантували серце. Для операції пацієнта везли з Києва. 4 липня 2020-го у Львові зробили потрійну операцію з трансплантації: пересадили серце та дві нирки. А наприкінці грудня львівські лікарі провели першу в західній Україні операцію з трансплантації печінки.

Упродовж 2021 року в Україні планують зробити щонайменше 250 операцій з трансплантації органів. Від початку січня до квітня медики вже здійснили 48 таких процедур.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі