Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У ДР Конго жестову мову визнають офіційною: у школах всі діти будуть зобов’язані її вивчати

Важливо

Влада Демократичної Республіки Конго готується визнати жестову мову офіційною. Вона стане п’ятою офіційною мовою в країні — разом із суахілі, лінгала, луба та кітуба.

Про це повідомило BBC.

«Німі та глухонімі люди — це група, яка тривалий час була маргіналізована через труднощі у спілкуванні», – пояснила міністерка ДРК у справах людей з інвалідністю Ірен Есамбо.

У країні фіксували випадки, коли люди гинули від хвороб, тому що були не в змозі звернутися про допомогу в лікарні, або програвали суд, бо не могли пояснити свою позицію.

Тепер упродовж наступних 30 днів фахівці з жестової мови з різних провінцій країни зберуться й узгоджуватимуть єдиний підхід до викладання мови у школах.

Уряд ДР Конго планує зобов’язати школярів вивчати жестову мову, а також видати словник мови жестів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я за 2012 рік, у Демократичній Республіці Конго близько два мільйони людей мають проблеми з мовленням чи слухом.

Наразі жестова мова визнана офіційною у понад 40 країнах світу, передусім у Європі. В Африці мову жестів визнали офіційною чотири країни: Кенія, Південна Африка, Уганда і Зімбабве.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі