П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект повернув голос актору Велу Кілмеру

Важливо

Британський стартап Sonantic за допомогою штучного інтелекту зміг відтворити голос американського актора Вела Кілмера. Тепер чоловік може користуватися своїм природним голосом, який втратив через рак гортані.

Про це повідомили на сайті компанії Sonantic.

«Зазвичай, коли створюють голосові моделі, просять акторів зачитати рядки зі спеціально підготовлених сценаріїв. Актори записують їх, а потім цей звук передають системі Voice Engine, яка тренує модель штучного інтелекту», – розповіли засновники стартапа.

Однак у випадку з Кілмером довелося більше працювати вручну. Після того, як у 2015 році у чоловіка виявили рак гортані, він більше не міг говорити як раніше.

Для створення моделі його голосу відбирали рядки зі старих фільмів, де був більш-менш чистий звук з невеликим фоновим шумом.

Однак і тут виникла перешкода: команда актора надала дуже мало матеріалів, тож Voice Engine розпочав навчання ШІ з у приблизно 10 разів меншою кількістю даних, ніж зазвичай використовується у таких проєктах.

«З такою обмеженою кількістю даних алгоритми, які ми використовували у Voice Engine, не дали потрібних нам результатів. Ми вирішили дослідити та впровадити нові алгоритми, які могли б створити більш якісні варіанти з наявних у нас даних. Врешті-решт, ми створили понад 40 різних моделей голосу та вибрали найкращу, найякіснішу та найвиразнішу», пояснили в Sonantic.

Результат вийшов і справді непоганим. Тепер команда актора експериментує з моделлю, а режим режисера допомагає отримати достовірні, надзвичайно реалістичні результати. Тож тепер Вел Кілмер знову може спілкуватися за допомогою свого голосу.

«Фраза, яку ми часто чуємо: “Мати креативний голос”. Але я захворів на рак гортані. Після лікування мій голос, який я знав, був віднятий у мене. Люди навколо з труднощами розуміли, що я говорю. Але, попри це, я все ще та ж людина, що була раніше. Та ж творча душа […] І тепер я знову можу говорити. Я можу донести до вас свої мрії та показати в черговий раз ту частину себе», ㅡ сказав голос актора у відео.

Вел Кілмер почав кар’єру актора ще у 1981 році з театру. За майже 40 років роботи у Голлівуді він встиг знятися у десятках фільмів, зокрема «Бетмен назавжди», «Олександр», «Принц Єгипту» тощо.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі