Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як повернути безпідставно сплачений пенсійний збір при купівлі житла

Важливо

Фізичні особи, які купують нерухоме майно зобов’язані сплатити збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Розмір такого збору складає 1% від вартості житла, зазначеної в договорі купівлі – продажу.

Під нерухомим майном необхідно розуміти квартиру, житловий будинок, садовий (дачний) будинок, гараж, нежитлові приміщення та будівлі. При купівлі земельної ділянки збір на обов’язкове державне пенсійне страхування не сплачується.

Без сплати  такого збору нотаріус відмовляє в посвідченні договору купівлі – продажу.

Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі нерухомого майна не сплачується, якщо:

– право власності на житло, отримане фізичною особою в результаті його приватизації;

– особа придбаває житло вперше;

– особа перебуває у черзі на одержання житла.

Документи, що підтверджують придбавання житла особою вперше (у їх сукупності):

– заява особи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизовувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема як частку в спільному майні подружжя);

– відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житла;

– даними про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду. Документом, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, є довідки з місць проживання (після 1992 року).

Це є новелами в законодавстві, але на практиці більшість нотаріусів відмовляють в посвідченні договору купівлі – продажу нерухомого майна без сплати збору в Пенсійний фонд. Причина в тому, що неможливо достеменно встановити той факт, що особа не набувала права власності на нерухоме майно на території України.

Дієвим способом повернути безпідставно сплачені кошти – це звернення до адміністративного суду з позовом до Пенсійного фонду про повернення коштів.

Що робити для повернення безпідставно сплаченого збору в Пенсійний фонд?

Для повернення безпідставно сплачених коштів в Пенсійний фонд необхідно зробити наступне:

1. Звернутися в Пенсійний фонд в який було сплачено збір з заявою про повернення коштів. В заяві вказати підстави для звільнення від сплати збору: житло купується вперше, особа стоїть на черзі на одержання житла. До заяви додати підтверджуючі документи: витяг з Державного реєстру речових прав, довідку з органу, що веде облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

2. Дочекатися відповіді з Пенсійного фонду. Як правило така відповідь – це відмова. Можливо відповідь не надійде зовсім.

3. Звернутися в адміністративний суд з позовом до Пенсійного фонду про повернення безпідставно сплачених коштів та в суді довести факт першої купівлі житла.

На сьогодні судова практика щодо таких справ є визначеною Верховним судом України на користь платників збору.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі