П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

10 правил екосвідомої людини

Важливо

Олена Фроляк
журналістка, телеведуча, шеф-редактор та ведуча програми «Факти ICTV».

Чому в нас немає свого Білла Гейтса, який, окрім мільярдних вливань у виживання планети, авторитетно нам нагадуватиме про відповідальність кожної людини за те, що буде на Землі вже завтра.

Люди чомусь думають, що це десь далеко, це не про нас, і на наш вік вистачить! Ні! Не вистачить!

Нам ще кілька безсніжних зим, весен без паводків, сухих рік, зневоднених колодязів, задимленого Києва і пилу стовпом, – всіх цих очевидних сигналів змін клімату, – і коронавірус за відсутності вакцини здасться дитячою забавкою.

Нам доведеться переглянути свої звички й забаганки щодо комфорту, як-от пити каву в пластиковому стаканчику з пластиковою кришечкою і з пластикової соломинки. Адже це так гламурно – йти, слухати музику в навушниках і пити каву.

Кардинально зупинити процес невідворотних змін у природі вже нереально, але загальмувати його ми можемо і повинні. Ось 10 моїх перевірених і простих правил, які допоможуть вам сміливо дивитися в очі природі.

1. Менше вживайте м’яса

Трохи відредагувати свій раціон нескладно і корисно. Скажімо, двічі  на тиждень. Пам’ятайте, саме тваринництво – одне з найбільших джерел викидів  СО2.

Європейські фермери вже скорочують поголів’я худоби, саме через жорсткі вимоги з утилізації “гною”. У нас поки що таких вимог немає, але у нас взагалі ніхто не думає про завтра, тож подумайте ви!

2. Почніть нарешті сортувати сміття

Я знаю, багато хто з вас скаже – ми сортуємо, але його “гамузом” скидають в одну яму. Ми зняли не один сюжет на цю тему, навіть якось вчепились за сміттєвозом, переслідуючи його. Так, різне сміття скинули на одне звалище.

Та погодьтесь, з’являються відповідальні компанії, які чекають відповідальних клієнтів і громадян – нас із вами! Зніміть цю відповідальність з себе і почніть питати з комунальників! Нічого не відбувається, поки нічого не робити.

3. Відмовтесь нарешті від цих жахливих пакетів

Я завжди так милуюсь покупцями, які з любов’ю запаковують один лимончик чи два бананчики в окремий пакет. А поціновувачі полуниці! Купляють її  вже у пластиковому контейнері, потім кладуть його в целофановий пакетик, а потім все це у великий пластиковий пакет.

Нічого не купили, а відходів додому гори принесли!  Купіть  велику сумку для покупок – вони в асортименті в продажу – і багаторазові сітки для овочів та фруктів. Якщо купуєте один лимон – зважте його і наклейте чек.

Складніше з м’ясом чи куркою, але й тут є рішення. Контейнер! Візьміть його з собою. Так, незручно, забуваєш, незвично, продавці дивляться підозріло, але це спочатку, до мене вже звикли, пакетики не пропонують.

Нам доведеться змінювати свої звички, почніть з цієї.

4. Купляйте менше одягу!

Навіщо вам п’ять пар джинсів і чотири пари кросівок, які вранці так важко поєднати в лук? Одна моя подруга якось на початку літа виставила в кімнаті цілу колекцію літнього взуття. До речі, непогана колекція. На моє запитання – навіщо, відповіла: Коли взуття в коробках, я забуваю про багато пар, а так вони всі на виду, і я хоч раз за сезон їх взую!

Нікого не хочу судити, сама люблю гарне взуття, але навіщо вам пара босоніжок, про які ви забуваєте? Будьте екосвідомими, не купуйте зайвого!

5. Купляйте менше їжі!

Не піддавайтесь трюкам з акціями та знижками! Не затарюйтесь на тиждень, складіть приблизне меню на два-три дні і придбайте те, що готуватимете. Пам’ятайте про тонни викинутих на смітник продуктів.

6. Приймайте душ замість ванни

Україні вже загрожує дефіцит води, і наша неощадливість лише поглиблює проблему. Перекривайте воду, доки чистите зуби. Хтось порахував, що за ці три хвилини її виливається щонайменше 3 літри. Частіше мийте посуд в посудомийці, вона набагато економніше витрачає воду.

7. Бережіть папір

Подивіться на роботу свого офісу і побачите скільки його пропадає. Ми в своїй інформслужбі давно мінімізували використання паперу, а папір для обов’язкової папки ведучих використовуємо двічі. Дрібниця, але економія очевидна.

8. Підвезіть сусіда чи колегу на роботу

Я живу в приватному секторі, туди регулярно ходять маршрутки. Минаючи зупинку, я іноді пропоную підвезти когось, щоправда, зізнаюсь ретельно вибираю попутника.

Ось недавно підвезла жінку, а вона виявилась директоркою мистецької галереї від Спілки художників. Дорогою вона розказала, як вони виживають і як їм не вистачає фінансування. Факти вже й сюжет зробили про них, а раптом хтось допоможе. Іноді трапляються дуже цікаві попутники, всі вони будуть вам вдячні, а це так приємно.

9. Користуйтесь безфосфатними мийними засобами

Я вже давно перейшла на безфосфатні пральні порошки. Повірте, це не так дорого. Я користуюсь німецькими і замовляю ось на цьому сайті.

10. Навчайте всьому цьому своїх дітей

Не соромтесь робити зауваження чи підказати щось друзям, розповідайте усім, як це важливо і як нескладно. У Скандинавії, де екофрендлі філософія – основа життя, дітей з садочка привчають не лише брати, а й віддавати, не тільки користуватись благами, а й чимось жертвувати, докладати зусиль, від чогось відмовлятися заради чогось і думати не лише про себе.

Прості кроки роблять великі справи. І хоча мій молодший син Антоша каже, що білих ведмедів відмовою від целофанових пакетиків не врятуєш, я не втомлююсь привчати його жити за правилами – у цьому разі за правилами відповідальної людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі