П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Україна вистоїть попри падіння ВВП і девальвацію – яким буде курс гривні?

Важливо

До кінця 2020-го року в Україні буде відбуватися девальвація гривні відносно долара і євро. Країна втратить близько третини ВВП. Однак наша економіка стійка і ми швидко відновимося після перемоги.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia розповів експерт з банків та банківського нагляду, Case Україна, Євген Дубогриз.

«Українська економіка не в дефолті, – наголошує Євген Дубогриз. –  Як на воєнний час, вона працює взагалі відмінно. Споживацька активість і податки майже як до війни».

Крім того, бізнес адаптувався, а логістика працює, додає Єксперт. Київ намагається здійснюватися регулярні платежі міжнародним партнерам відповідно до своїх зобов’язань, хоч деякі просить відтермінувати.  

«Більшість країн у такому стані сказали б – грошей нема і не буде, досвідос. Але ми відповідальні», – каже економіст.  

Однак українська гривня буде девальвувати і її реальний курс – 40-42 грн за $1 до кінця року. Але за умови, що ми будемо отримувати хоча б $4 млрд фінансової допомоги з-за кордону. Інакше нам доведеться вмикати друкарський верстат для того, щоб купувати зброю чи забезпечувати соціальні виплати. І тоді інфляція буде ще більшою.

Також Україна втратить близько третини ВВП 2022 року.  Це позначиться на тому, що реальні доходи громадян впадуть і в цьому році, і в наступному. Однак українська економіка доволі стійка.

«Навіть якщо наступного року ВВП впаде на 60%, то після перемоги ми відновимося. Чим швидше ми переможемо, тим більше грошей нам будуть давати інвестори. Люди з-за кордону чекають, щоб дати нам грошей», – сказав Дубогриз.

Раніше в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia Євген Дубогриз заявив, що в Україні не буде голоду. Однак в певний момент доведеться заборонити весь імпорт, який не є критичним. Це потрібно для економії валюти в Україні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі