Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

5 тисяч метрів вгору за 2 дні: військовий з ампутацією здійснив сходження на Казбек

Важливо

Військовий Олег Шахов, якому після поранення ампутували кисть руки, здійснив сходження на гору Казбек заввишки 5054 метри. Своє досягнення “Шах” присвятив побратимам з 3-ї окремої штурмової бригади. Допомагала воїну в цьому досвідчена альпіністка Тетяна Яловчак.

Як розповіли у 3-й штурмовій бригаді, Олег Шахов є бійцем 1-ї роти 2-го штурмового батальйону. Він брав участь у боях за Авдіївку, де отримав своє перше поранення. Однак згодом захисник повернувся у стрій та продовжив знищувати окупантів вже в Орлівці. Пів року тому в цих боях він втратив кисть.

Подробиці, що передували сходженню на Казбек, стали відомі завдяки журналістці Тетяни Даниленко. До неї звернулась альпіністка Тетяна Яловчак – перша українка, яка підкорила сім найвищих вершин на семи континентах і шість найвищих вулканів. “Вона вже тривалий час шукала компаньйона для однієї зі своїх найбільших авантюр. Це мав бути не просто напарник, а герой війни, який пережив важке поранення з ампутацією. Їй пропонували медійно розкручених військових, але жоден важко поранений, тим більше без руки чи ноги, не погоджувався на такий ризик”, – розповіла Даниленко.

Тоді почали шукати серед поранених бійців 3-ї штурмової бригади та “Азову”. І вже за годину, за словами журналістки, йти з Тетяною на край планети хотіло три десятки бійців, які пережили ампутацію. А через добу їх було понад півсотні!

“Було то морозно, то спекотно, то розмито від хмар так, що нічого не видно, то сонячно, і здавалося, наче обличчя горить, без акліматизації та сну було важко, але ми змогли! Головний біль. Нудота. Погода псувалася, нам не можна було чекати й ми піднялися за два дні”, – розповів Олег Шахов.

Підійматися на грузинський стратовулкан Казбек мали 5 днів. Однак насправді сходження зайняло набагато менше – 2 доби.

“Його характер, сила, воля вражають. Олег перший раз у горах, і без гарної акліматизації піднявся на вершину. Було важко, але він казав сам собі “Я з третьої штурмової…” і рухався. Рівняємось на кращих. Будемо прикладом для інших!”, – написала Тетяна Яловчак.

Олег Шахов став першим ветераном з ампутацією руки, який подолав цю вершину. Своє сходження захисників присвятив загиблим воїнам. “Ми пам’ятаємо кожного з вас. Клянуся, побратими, ще не було ні дня, щоб ми заснули й не подумали про когось. Всю справу ми доведемо до кінця”, – наголосив він на вершині.

Як розповідало раніше BitukMedia, італієць Андреа Ланфрі став першою людиною з множинною ампутацією, яка зійшла на Еверест. Його досягнення занесено до Книги рекордів Гіннеса.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі