Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Жахливу” картину можуть визнати оригіналом видатного художника

Важливо

Картина у дешевій рамі, яка десятиліттями висіла в будинку італійської родини, може виявитись оригіналом Пабло Пікассо. Дружина чоловіка, який знайшов портрет у підвалі, називала його “жахливим” і воліла позбутись. Тепер, після багатьох експертиз, шедевр оцінюється у 6 млн євро.

Про це розповідає The Guardian.

Італійські експерти стверджують, що картина була написана Пабло Пікассо між 1930 та 1936 роками. Припускають, що моделлю послужила Дора Маар — французька художниця і фотографиня, яка вважалася музою і коханкою знаменитого іспанського митця. Відомо, що Пікассо часто бував на італійському острові Капрі. Саме там в 1962 році у підвалі будинку картину знайшов торговець мотлохом Луїджі Ло Россо.

Згодом чоловік перевіз портрет до свого нового будинку в Помпеї. Там картина десятиліттями висіла на стіні вітальні у дешевій рамі. Сім’я Ло Россо не раз подумувала позбутися її. Картина не подобалась дружині італійця: жінка постійно критикувала її і називала “жахливою”. У лівому верхньому кутку полотна стояв підпис художника, проте Ло Россо не знав, хто такий Пікассо.

Фото –  Andrea Lo Rosso

Те, що портрет міг належати пензлю засновника кубізму, через роки припустив син Ло Россо — Андреа. Підозри виникли після прочитання книги з історії мистецтв, яку йому подарувала тітка.

“Мій батько збирав різний мотлох, щоб продати його за безцінь. Він знайшов картину ще до мого народження і гадки не мав, хто такий Пікассо. Він був не надто освіченою людиною. Читаючи про роботи Пікассо в енциклопедії, я дивився на картину і порівнював її з його підписом. Я весь час казав батькові, що вони схожі, але він не розумів”, — розповів Андреа.

Хоча спочатку ця ідея була відкинута, подібність з шедеврами майстра кубізму була настільки велика, що зрештою родина вирішила перевірити припущення і замовили експертизу.

Син Ло Россо кілька разів зв’язувався з Фондом Пікассо в Малазі, але, за його словами, той не виявив жодного інтересу до його слів, вважаючи його заяви неправдивими. Фонд має остаточне слово щодо автентичності картини.

Зрештою Андреа звернувся до групи експертів. Після кількох років досліджень Чинція Альтьєрі, експерт з оцінки та реставрації витворів мистецтва, заявила, що підпис на картині належить Пікассо.

“Після того, як всі інші експертизи картини були завершені, мені доручили вивчити підпис. Я працювала над нею місяцями, порівнюючи її з деякими оригінальними роботами [Пікассо]. Немає жодних сумнівів, що підпис належить йому. І немає жодних доказів, які б вказували на те, що вона підроблена”, — розповіла Альтьєрі, членкиня наукового комітету фонду Arcadia.

Зараз картина з вітальні родини Ло Россо, зберігається синами Луїджі в сейфі в Мілані. Експерти оцінюють у 6 млн євро. Якщо роботу визнає Фонд Пікассо, її вартість може зрости до 10 або 12 млн.

Але картина поки не продається. “Нам потрібна лише оцінка, ми не продаємо її, тому що таким був заповіт мого батька, якого більше немає з нами”, – пояснив Андреа Ло Россо, додавши, що “задоволений та щасливий” результатами експертиз.

Як розповідало раніше BitukMedia, картину Пікассо продали на торгах за рекордні 139 млн доларів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі