Четвер, 12 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Таких ще не було” – біля Запоріжжя знайшли кістки мамонта

Важливо

Наприкінці липня мешканець Запоріжжя Костянтин Неліпа знайшов на околицях Запоріжжя кістки мамонта. Чоловік передав їх до Національного заповідника “Хортиця” . Науковці кажуть – такої знахідки ще не було.

Про це повідомляє Суспільне.

Великі кістки тварини на околицях Запоріжжя чоловік знайшов після падіння рівня води, розповідає  в.о. завідувача відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника “Хортиця” Михайло Муленко.

Науковці прибули на місце, забрали кістки до музею та звернулися до колег із Національного природничого музей НАН України у Києві та до спілки палеонтологів у соцмережах.

Ті зрозуміли, що водою розмило кістки одного із представників мамонтової фауни. Дійшли висновку, що це лопатка мамонта, плечова та велика гомілкова кістки. Дві із кісток поєднуються між собою, тож припускають, що це кістки одної тварини. Тепер науковці сподіваються розшукати інші рештки скелета.

“Роботи з пошуку решти кісток заплановані. Вони будуть проводитися із залученням гідроархеологів, все залежить від безпекової ситуації. Це унікальна природнича знахідка. Таких ще не було”, – зазначають науковці.

Також вони відзначають, що мамонти не є типовими представниками для Запорізького регіону. Тож знахідка може допомогти у вивченні їхньої міграції.

“Нам визначили, що це кістки представника саме мамонтової фауни. Найвірогідніше, що це “мамонт найвеличніший” або “волохатий”. Той, який в мультфільмі “Льодовиковий період””, – каже Муленко.

“Мамонт взагалі був великою твариною – 10 тонн вага і до 5 метрів висота. Передня кінцівка у мамонта більша ніж задня. Довжина плечової кістки, яку було знайдено, понад метр. Тобто вся кінцівка була понад 2,5 метра. Тож, в холці тварина була 4 метри точно”, – пояснює він.

Мамонту дали ім’я – Іллюша, на честь одного із науковців, який приїхав по кістки – Іллі Малика. У чоловіка того дня був День народження.

Тепер кістки перевірять на наявність вільного колагену, і якщо він є, Іллюшу відправлять до Європи на радіовуглецеве дослідження. Це дозволить визначити вік кісток.

Як повідомляло BitukMedia, мешканець польської ґміни Ґдув, ім’я якого не називають, знайшов на березі річки кістку мамонта. Чоловік помітив її під час риболовлі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі