Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайдено скамʼянілості змій віком 38 млн років: вони померли, збившись у купу

Важливо

Вражаюче рідкісні скам’янілості змій, які померли, збившись разом 38 млн років тому, знайшли у Вайомінгу (США). Палеонтологи вважають їх абсолютно новим видом і називають “зимовими зміями”. Вчені виявили, що ці стародавні змії демонстрували рідкісну соціальну поведінку рептилій.

Про це розповідає Science Alert.

Палеонтологи з університету Альберти у новому дослідженні, опублікованому в Zoological Journal of the Linnean Society, описали вид вимерлої змії, який отримав назву Hibernophis breithaupti. Три особини віком 38 млн років було знайдено у формації Вайт-Рівер у Вайомінгу.

Копалини унікальні тим, що вони майже повністю збережені та анатомічно правильно розташовані. Це вкрай рідко зустрічається серед змій цього періоду. Зазвичай дослідникам доводиться вивчати доісторичних плазунів за кількома ізольованими хребцями.

Дослідницька група вважає, що новий вид може належати до родини удавових, що обʼєднує сучасних боа і пітонів. Еволюція боа досі не до кінця вивчена.

Враховуючи той факт, що три особини були знайдені в одному місці, вчені припускають, що тварини ховалися разом у тісному просторі, щоб зігрітися під час зимових місяців. Це може бути першим доказом соціальної поведінки змій, збереженої у викопному вигляді.

Подібна поведінка зараз спостерігається у підв’язкових змій (Thamnophis), які також збираються у величезні групи (аж до кількох сотень) і ховаються в нори, щоб разом пережити зиму. Ці істоти не здатні регулювати температуру тіла, тому впоратися з холодом їм допомагає утворення “живого клубка”.

За словами палеонтолога з наукового факультету Університету Альберти (Канада) і старшого автора дослідження Майкла Колдуелла, така поведінка справді незвична для рептилій. Дослідження показують, що з майже 15 тис. видів різних видів рептилій, які живуть сьогодні на планеті, жоден з них не впадає в сплячку так, як це роблять підв’язувальні змії.

Припускають, що стародавні плазуни загинули під час невеликої повені та скам’янілі у вулканічному попелі. Найбільша змія – майже вчетверо довша за інших – імовірно, була дорослою особиною. А от найкраще збереглась дрібна змія, вона молода. Третя особина, прихований під тілом іншої змії, за розміром знаходиться між найбільшою та дрібною.

Як розповідало раніше BitukMedia, на одній із шахт штату Ґуджарат у Індії розкопали 27 хребців доісторичної змії. Вона могла сягати в довжину до 15 м і важити тонну. Vasuki indicus, так назвали вид, – найбільша змія із нині відомих.



Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі