П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Залізо в зубах комодських драконів може розкрити таємниці динозаврів

Важливо


На поверхні ріжучої грані зубів комодських варанів виявили залізний захисний прошарок, який захищає від зносу. Аналогічний міг бути присутнім у тиранозаврів та інших стародавніх ящерів.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на прес-службу Королівського коледжу Лондона.

Відкриття зробила міжнародна група зоологів. За словами вчених, варани їдять так само, як динозаври – рвуть і ріжуть зігнутими зубами тіло жертви. Вивчення зубів варанів допоможе дізнатися, чи був аналогічний захисний прошарок у стародавніх ящерів.

Дослідники підкреслюють, що заліза в зубах варанів набагато більше, ніж в крокодилів та алігаторів. Дослідники помітили, що кінчики та зазубрені краї зубів комодських варанів покриті прошарком жовто-гарячого пігменту. При ближчому розгляді з’ясувалося, що емаль містить концентроване залізо, яке робить зуби особливо твердими та стійкими до зношування.

Це перший випадок, коли подібне покриття було виявлено у тварини, і дослідники описують його як “вражаючу хижу адаптацію в комодського варана, яку раніше не брали до уваги”, – зазначає видання.

Доктор Аарон ЛеБлан, викладач стоматологічних біологічних наук у Королівському коледжі Лондона та провідний автор дослідження, сказав: “Варани Комодо мають вигнуті, зазубрені зуби, які розривають і розривають свою здобич так само, як у м’ясоїдних динозаврів. Ми хочемо використати цю схожість, щоб дізнатися більше про те, як могли харчуватися м’ясоїдні динозаври і чи використовували вони залізо в зубах так само, як варан Комодо”.

За його словами, сучасні технології не дозволяють ученим побачити, чи містять скам’янілі зуби динозаврів високий рівень заліза.

Комодські варани також відомі як дракони з острова Комодо. Цей вид ящірок найбільший на Землі: деякі представники сягають понад чотирьох метрів завдовжки і важать в середньому 80 кг. Вони мешкають на кількох індонезійських островах, де їдять практично будь-яку здобич – від дрібних птахів до буйволів та інших комодських варанів. Вважається, що комодські варани — нащадки вимерлих триметрових варанів, які мешкали в Австралії.

Вид знаходиться під загрозою зникнення через руйнування довкілля і незаконне полювання, в дикій природі залишилося близько 3500 особин.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Південній Африці помітили жирафа з вигнутою зигзагом шиєю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі