Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Білл Гейтс інвестує у “вершкове масло” із вуглекислого газу і водню

Важливо

Співзасновник Microsoft Білл Гейтс підтримав американський стартап Savor зі міста Сан-Хосе (Каліфорнія). Розробники технології ствреджують, що зможуть створювати продукт, аналогічний вершковому маслу, лише із молекул вуглекислого газу та водню. Видобувати їх будуть з повітря та води.

Про це повідомляє New Atlas.

Насправді Savor говорять про спред із насиченими жирами, ідентичними тваринним за хімічною будовою. Однак він буде значно більш екологічним, ніж тваринні та рослинні аналоги.

Після масла планують створити “із повітря” молоко, морозиво, сири та м’ясо.

Проєкт почав із того, що усі жири – це ланцюжки із атомів вуглецю та водню, написав Гейтс у своєму блозі. Потім вони створили технологію, яка дозволяє вловлювати вуглекислий газ із повітря та водень із води. Потім гази нагрівають та окислюють, в результаті чого утворюються жирні кислоти, які і формують спред.

Статистика Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН свідчить, що 14,5% парникових газів виділяють саме тваринні ферми. Тож зараз науковці сподіваються знайти замінники звичним продуктам харчування.

Як раніше розповідало BitukMedia, команда науковиці Ліси Дайсон із Каліфорнії вирощує мікробів, які утворюють чистий протеїн із повітря. Процес назвали ферментацією біомаси. Заснована нею компанії Air Protein виготовляє продукт, який називає Air Meat – “м’ясом із повітря”.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі